błagam o pomoc.!!! Ciągi
ola: Trzy liczby dodatnie a,b,c tworzą ciąg geometryczny. suma tych liczb jest równa 26,a suma ich
odwrotnosci 13/8. znajdz te liczby.
Trzy liczby rzeczywiste,których suma jest równa 21 tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są takze
odpowiednio pierwszym,drugim,czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego. znajdz te liczby
2 cze 20:19
Eta:
Czy napewno w pierwszym zad jest
138
czy
1318 

bo wychodzą koszmarne wyniki!
Czekam na potwierdzenie mojego ptyania?
2 cze 20:55
adaś =/: eta pomozesz mi ? z ta symetria ?
2 cze 20:57
2 cze 20:58
ola: przepraszam 13/18
2 cze 21:02
ola: przepraszam za pomyłkę i proszę o pomoc
2 cze 21:03
Eta: Ochhhhhhh TY

już pomagam ,
2 cze 21:22
Eta:
zad1/
a, b, c −−− tworzą ciag geom. to z def. ciagu mamy:
b
2 = a*c
oraz z treści zadania:
a +b +c = 26 i
1a +
1b +
1c =
1318
należy rozwiązać ten układ równań
zatem ostatnie równanie przekształcamy tak:
| | 13 | |
U{bc + ac + ab}{a*b*c= |
|
|
| | 18 | |
podstawiamy za b
2 = a*c zatem otrzymamy
| | 13 | |
U{ bc +ab + b2}{ b2* b= |
|
|
| | 18 | |
b .... skracamy , bo różne od zera za a+b +c = 26 −−− podstawiamy
więc :
zatem b
2 = 36 => b= 6 lub b = −6 −−− odrzucamy , bo nie zgodne z treścią zad.
( bo mają te
wyrazy być tylko dodatnie)
zatem
b= 6
teraz: a*c = b
2 => a*c = 36
i a +b +c = 26 => a+c = 26 − 6 => a +c = 20
rozwiąż układ równań
a*c = 36 i a = 20 − c . gdzie c <20
podstaw i otrzymasz równanie kwadratowe z niewiadomą "c"
to już sobie poradzisz

Powodzenia!
Zad2/ podobnie ..... napisz jak rozwiązujesz to sprawdzę , i pomogę ,
idę coś zjeść ,........
2 cze 21:35
Eta:
Popraw te "chochliki" ..... tam mają być ułamki ....
2 cze 21:36
adaś =/: eta mam pytanie takei 1 mozesz do mnie luknąć ?
2 cze 21:40
Eta: Już poprawiłam!
2 cze 21:41
ola: Dziękuje bardzo,jesteś aniołem . Mam pytanie z delty c1,2 równa się −8.−12 ......wychodzą dwie
liczby minusowe?
2 cze 22:03
ola: Jaki głupi błąd zrobiłam....juz wiem
2 cze 22:22
Eta:
c1 = 18 c2 = 2 wić a1= 2 a2 = 18
mamy dwa ciągi spełniajace warunki zadania:
2, 6, 18 i 18, 6, 2
2 cze 22:40
ola: Zrobiłam bardzo dziękuje.
Czy drugie zadanie mogę zapisac tak:
a1+a1+r+q1+3r=21
(a1+r)2= q1(a1+3r) ?
2 cze 22:51
Eta:
Tak ... tylko tam nie ma
q ... tylko a
1
otrzymasz:
3a
1 +4r = 21
(a
1 +r)
2 = a
1(a
1 +3r)
wymnóż drugie:
otrzymasz:
a
1r − r
2 =0 => r( a
1 −r)=0 to r=0 lub r= a
1
podstaw do pierwszego:
3a
1 +0 = 21 lub 3a
1 + 4a
1 = 21
a
1 = 7 lub a
1 = 3
to pierwszy ciąg jest:
7, 7, 7 a drugi
3, 6, 12
zatem to są te szukane liczby
2 cze 23:01