Logarytmy i funkcje wykładnicze
Monisia: Zadanie 1
Narysuj wykres funkcji f(x)=3x+2−1 a następnie
a) znajdz punkty przecięcia wykresu f(x) z osiami ukladu współrzędnych
b) określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji f
c) podaj wzór asymptoty tej funkcji
d) znajdz punkt jej wykresu o drugiej współrzędnej równej −1
uzyskane informacje nanieś na wykres
Zadanie 2
Przedstaw podane wyrażenie jako jeden logarytm
| | 3n | | n | |
a) log4 |
| + log4 |
| − log4 2n |
| | 2 | | 12 | |
| | 3 | |
c) −3 log2 2z − 4 log2 8z + |
| log2 z |
| | 8 | |
Zadanie 3
Oblicz:
a) (
√32)
√3 −2 * 4
3,5−√3
b) 81
√2+6
−−−−−−−− * 243
√2
27
√2−2
Zadanie 4
Oblicz:
| | 5 | |
a) log o podstawie |
| z liczby 4√25 |
| | 25 | |
| | 1 | | 1 | |
b) log o podstawie |
| z liczby 4√ |
| |
| | 0,25 | | 4 | |
| | 1 | |
c) log dziesiętny z liczby 3√ |
| |
| | 100 | |
Zależy mi na dokladnym rozwiazaniu i wyjaśnieniu skąd sie co bierze, co z czego wynika itp.
Prosze o rysunki i objaśnienia
2 cze 20:07
Monisia: Ludzie ratunku

2 cze 20:19
Andrzej: napisz porządnie ten wzór funkcji, to nie może być 3x+2−1, skąd wtedy asymptoty ?
2 cze 20:19
Monisia: o sorki juz poprawiam f(x)= 3x+2 − 1
teraz jest dobrze
2 cze 20:22
Monisia: Spróbujcie zrobic
2 cze 21:28
Monisia: Bogdan moze Ty potrafisz?
2 cze 21:34
Monisia: Ratujcie bo dostane pałe
2 cze 21:41
MarcCinek:

No no no Tak Mi Sie Troche Podoba xD → →→→
2 cze 21:47
Monisia:
2 cze 22:14
Bogdan:

To jest wykres funkcji f(x) = 3
x + 2 − 1
2 cze 22:37