trójkąt
em: Oblicz pole trójkąta o bokach 2, 3, 4 nie korzystając z twierdzenia Herona
mysłałam, żeby obliczyć jeden kąt, a potem wysokość z trygonometrycznych, ale to jakieś
chińskie liczby mi wychodzą... i nie wiem
2 cze 19:42
tim: Nie wiem, czy to nie będzie sprzeczne z zadaniem, gdyż r pochodzi po wyprowadzeniu tego wzoru,
ale:
P = s * r
Gdzie s = 0,5 obwodu
2 cze 19:46
2 cze 19:49
em: to pierwsze jest sprzeczne z treścią, ale jakoś dziwnie to zapisałeś...
wzór Herona: P=
√s(s−a)(s−b)(s−c)
to drugie jest dla mnie za inteligentne

p.s. skąd ty masz taką wiedzę piętnastolatku?
2 cze 19:57
Bogdan:

Dzień dobry.
1. h
2 + x
2 = 4 ⇒ h
2 = 4 − x
2
2. h
2 + 16 − 8x + x
2 = 9 ⇒ 4 − x
2 + 16 − 8x + x
2 = 9
Po obliczeniu wartości x obliczamy h.
| | 1 | |
Pole trójkąta P = |
| * 4 * h |
| | 2 | |
2 cze 20:09
em: witam.
dziękuję za rozwiązanie

a da się to rozwiązać korzystając z twierdzenia sinusów i/lub cosinusów?
2 cze 20:15