POMOCY
POMOCY: napisz wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punkt k i jest równoległy do
wykresu funkcji.
y=−x+1 k=(3 ; −6)
błagam mógłby mi ktoś napisać jak to poklei zrobić jutro pani będzie mnie z tego pytać

!
POMOCY
2 cze 20:15
POMOCY:
2 cze 20:17
POMOCY: wie ktoś jak to zrobić
2 cze 20:19
em: ja wiem.. chyba...
2 cze 20:20
POMOCY: mógłbyś mi pomóc.. ?
2 cze 20:22
em: y=ax+b
prosta do niej równoległa: y=ax+b
1
za x i y podstawiasz współrzędne punktu, wyliczasz b
1 i podstawiasz do tego wzoru powyżej
2 cze 20:22
em: mogłabyś, jestem rodzaju żeńskiego
2 cze 20:23
POMOCY: y=ax+b
−6=3a +b
jak to obliczyć?
2 cze 20:24
POMOCY: ?
2 cze 20:26
POMOCY: 

?
2 cze 20:28
em: ogólny wzór funkcji: y=ax+b
a ty masz funkcję: y=−x+1, więc a= −1, b=1

widzisz to?
2 cze 20:29
POMOCY: tak dzięki : )
2 cze 20:30