wyznaczenie rownania paraboli
Ania: Mam do zrobienia zadanie w ktorym mam wyznaczyć równanie paraboli o ognisku w punkcie (2;0) i
kierownicy x=0. dalabym rade chyba je sama zrobic ale nie mam wzorów

Pomocy
AS:

Przypominam definicję paraboli.
Parabolą nazywamy miejsce geometryczne punktów,których odległość
od punktu stałego zwanego ogniskiem i prostej zwanej kierownicą jest stała.
W naszym przypadku ogniskiem jest punkt P(2,0) o akierownicą
prosta x = 0 (oś OY)
P(2,0) , R(x,y) , S(0,y)
Warunek: SR = RP
SR = x , RP =
√(x − 2)2 + y2
Prowadzi to do równości
x =
√(x − 2)2 + y2 stronami kwadratuję
x
2 = (x − 2)
2 + y
2
x
2 = x
2 − 4*x + 4 + y
2
y
2 = 4*x − 4
y
2 = 4*(x − 1)