Trygonometria
Wiktoriaa.: Kulę przecięto płaszczyzną oddaloną od jej środka o 2 cm.oblicz objętość kuli wiedząc że
promień kuli łączący ten przekrój ze środkiem kuli jesnt nachylony do przekroju pod kątem 60
stopni
Wogóle nie rozumiem treści tego zadania,pomóżcie,niedługo koniec roku a a ja mam 2/3 ,Pani
napewno będzie mnie pytać z teego zadania.
2 cze 16:28
Wiktoriaa.: prosze
2 cze 16:50
Eta:

Szkoda ,że nie napisałaś , czy gimnazjum ? czy liceum?
Policzyłam jak dla gimnazjalisty , bez f. trygonometrycznych .
trójkąt OO
1A −−jest prostokątny kąt OO
1A = 90
o
IOO
1I= 2 IOAI= R , R −−− promień kuli
kąt OAO
1 = 60
o
więc trójkąt AOB jest równobocznym o boku R
zatem OO
1 = h −−trójkąta równobocznego
to:
√3*R= 4 => R= U{4}{
√3
podstaw R do wzoru na V =
43π*R
3 .... i policz V
2 cze 16:57
Wiktoriaa.: chodzę do 3 gimnazjum
2 cze 16:57
Eta: Więc ok

zatem masz zad liczone z zależności w trójkącie równoramiennym

Dobrze ,że się tego domyśliłam

Powodzenia!
PS: Rozumiesz rozwiązanie tego zadania
2 cze 17:07
2 cze 17:08
Daria: 4√3
to −−−−
3 ile to jest do potęgi 3 ?
2 cze 17:26
daria: √33
20 mar 15:23
kkkott: απ √4π
14 lut 18:30
antyszkoł: fuck, fuck, fuck.
Po co mi to wiedzieć w zyciu dorosłym ja się pytam?
To po jakiego musimy się tego uczyć i truć mózgi?
9 sty 20:39
antyszkoł: nawet jak to rozpisaliście to nie rozumuje, i nie pojmuje swym nie nazbyt ale i nie
mało pojętnym rozumem, o co tak właściwie w tym zadaniu chodzi. Nie lepiej byłoby po prostu
rozwiązać?
9 sty 20:43