matematykaszkolna.pl
Trygonometria Wiktoriaa.: Kulę przecięto płaszczyzną oddaloną od jej środka o 2 cm.oblicz objętość kuli wiedząc że promień kuli łączący ten przekrój ze środkiem kuli jesnt nachylony do przekroju pod kątem 60 stopni Wogóle nie rozumiem treści tego zadania,pomóżcie,niedługo koniec roku a a ja mam 2/3 ,Pani napewno będzie mnie pytać z teego zadania.
2 cze 16:28
Wiktoriaa.: prosze
2 cze 16:50
Eta: rysunek Szkoda ,że nie napisałaś , czy gimnazjum ? czy liceum? Policzyłam jak dla gimnazjalisty , bez f. trygonometrycznych . trójkąt OO1A −−jest prostokątny kąt OO1A = 90o IOO1I= 2 IOAI= R , R −−− promień kuli kąt OAO1 = 60o więc trójkąt AOB jest równobocznym o boku R zatem OO1 = h −−trójkąta równobocznego
 R3 
czyli OO1=

2 
 R3 
więc

= 2
 2 
to: 3*R= 4 => R= U{4}{3
 43 
to R=

3 
podstaw R do wzoru na V = 43π*R3 .... i policz V
2 cze 16:57
Wiktoriaa.: chodzę do 3 gimnazjum
2 cze 16:57
Eta: Więc okemotka zatem masz zad liczone z zależności w trójkącie równoramiennymemotka Dobrze ,że się tego domyśliłam Powodzenia! PS: Rozumiesz rozwiązanie tego zadania
2 cze 17:07
Eta: Sorry .... równobocznym]... oczywiście !
2 cze 17:08
Daria: 4√3 to −−−− 3 ile to jest do potęgi 3 ?
2 cze 17:26
daria: 33
20 mar 15:23
kkkott: απ √4π
14 lut 18:30
antyszkoł: fuck, fuck, fuck. Po co mi to wiedzieć w zyciu dorosłym ja się pytam? To po jakiego musimy się tego uczyć i truć mózgi?
9 sty 20:39
antyszkoł: nawet jak to rozpisaliście to nie rozumuje, i nie pojmuje swym nie nazbyt ale i nie mało pojętnym rozumem, o co tak właściwie w tym zadaniu chodzi. Nie lepiej byłoby po prostu rozwiązać?
9 sty 20:43