nierówności wielomianowe
beata: 2x7−3X6−2X5>0
2 cze 21:45
Eta: wyłącz x
5 przed nawias
x
5( 2x
2 − 3x −2)>0
x
1 = 0 x
2 −i x
3 policz z delty
i narysuj "wężyk " przez te miejsca zerowe
zaczynając od prawej strony od góry przez te miejsca
i wybierz przedziały z nad osi OX bez miejsc zerowych , bo nierówność
jest ostra , czyli przedziały
otwarte i to wszystko
2 cze 21:49
beata: TAK ZROBILAM I WYSZEDL MI przedzial (−1 do 3/4) i (1 do∞) a powinno byc (−∞;−1) i (3/4;1) wiec
nie dobrze i nie wiem gdzie zrobilam bad?
2 cze 21:53
Andrzej: dobrze Ci wyszło, może błąd drukarski w treści lub odpowiedziach
2 cze 21:56
beata: no moze i tak bo u siebie tez nie znajduje bledow

dzieki w kazdym razie za odp
2 cze 21:57
Eta:
Jak może być dobrze?
Δ= 25
x 1 = 2 x2 = −12
skąd więc −1 i
34 ...... bo nie bardzo wiem

Sprawdź czy dobrze napisałaś wszystkie znaki w tej nierówności ?
2 cze 22:13
Andrzej: ja sprawdzałem tylko przedziały... ich układ, że musi być do +
∞ , o to mi chodziło
2 cze 22:16
beata: No prawda przepisalam zle wyniki

ale i tak mi wyszlo (−1 1/2;0) i (3 1/2;∞)a powinno wyjsc
tak jak tobie a czemu x
1 =1 a x
2=1/2?
2 cze 22:25
beata: sory za zamieszanie
2 cze 22:28
Eta:
Tego Beatko nie wiem , może są błędy w zapisie pierwotnym tej nierówności?
Absolutnie x= −1
12 i x = 3
12
nie są rozwiązaniami tego równania...... to niemożliwe
Przy tak napisanej nierówności
odp: jest: x€ ( −
12, 0) U ( 2,∞)
nie może być inaczej
2 cze 22:36
beata: Dalej mi sie to nie zgadza ale pewnie masz racje bo czesto w takch latwych rzeczach nie umiem
sie polapac

takze dziekuje
2 cze 22:43