6 zadan ktora sa bardzo potrzebne
pomożcie na jutro to mam ...: zad1
Dana jest funkcja f(x)= −2x2−3x+2
a)wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu tej funkcji z osiami układu współrzędnych.
b)narysój jej wykres
c)podaj jej zbiór wartości oraz przedziały monotoniczności
zad2
Rozwiąż:
(1−2x)2=2x−x2+1
3x2−x−2>0
4x2 mniejsze bądź równe 1
zad3
Wyznacz wzór ogólny funkcji kwadratowej f, iwedząc,że funkcja ma jedno miejsce zerowe x= −2
oraz f(odczegoś)=3
zad4 Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartość funkcji
f(x) = 2(x+1)2 −3 w przedziale <−2;2>
zad5. Dla jakich wartości współczynnika m funkcja
y=1/2x2 −3x+m ma dwa miejsca zerowe?
zad6.
Na placu zabaw postanowiono wydzielić prostokątny, ogrodzony teren do zabawy dla małych
dzieci.Wiedząc, że do wykorzystania na ten cel jest siatka długości 27 metrów i że w
ogrodzeniu należy zostawić miejsce na furtkę szerokości 1 metra, oblicz jakie wymiry powienien
mieć ten teren, aby powierzchnia do zabawy dla maluchów była jak największa.
2 <−−−−− to jest do kwadratu
1/2 <−−−−−−− to jest jedna druga ... thx
2 cze 16:35
konst: Zad 1
a) punkt przecięcia z osią OY to f(0), a punkty przecięcia z osią OX to miejsca zerowe tej
funkcji.
2 cze 16:58
konst: b) żeby narysować wykres musisz mieć f(0), miejsca zerowe i współrzędne wierzchołka. Ta funkcja
będzie miała ramiona skierowane w dół, bo a<0.
2 cze 17:00
konst: c) odczytujesz z wykresu
2 cze 17:01
konst: Zad 6
Musimy ogrodzić prostokąt o wymiarach x na y. Ponieważ długości boków nie mogą być ujemne, więc
x,y>0
Z treści zadania wiemy, że mamy do wykorzystania 27m siatki. Zatem ze wzoru na obwód prostokąta
mamy: 2x+2y−1=27 (odejmujemy 1, bo brama ma tyle szerokości) .
Mamy wyznaczyć takie x i y , żeby powierzchnia (czyli pole) była największa.
Ze wzoru na pole prostokąta P=x*y.
Teraz ze wzoru na obwód wyznaczamy x lub y i podstawiamy do wzoru na pole:
2x+2y−1=27, więc 2y=28−2x a stąd y=14−x
Zatem P=x*(14−x)=−x2+14x − otrzymaliśmy równanie kwadratowe. Ponieważ współczynnik a<0, więc
ramiona są skierowane ku dołowi. Stąd żeby znaleźć wartość największą naszego pola wystarczy
znaleźć pierwszą współrzędną wierzchołka tej paraboli, czyli p=−14−2=7
Tym sposobem znaleźliśmy już nasze szukane x
więc 2y=−14+1+27=14
y=7
Odp: Plac zabaw powinie mieć wymiary 7m na 7m, żeby jego powierzchnia byłą największa.
2 cze 17:29