pole powierzchni walca
Kasia25: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyznę jest kwadratem o polu 256cm2. Oblicz
pole powierzchni całkowitej walca.
2 cze 20:07
Kasia25: pomoże mi ktoś

proszę
2 cze 20:21
iktorn:
P
k = 256 cm
2
P
k = a
2
256 = a
2
a =
√256
a = 16 cm
O
koła = 16 cm
O
koła = 2πr
16 = 2πr /2
8 = πr / π
8π = r
83,14 = r
r = 2,55
P
koła = πr
2
P
koła = π * 2,55
2
P
koła = π * 6,50
P
koła = 3,14 * 6,50
P
koła = 20,41cm
2
P
c = P
K + P
koła
P
c = 256 cm
2 + 20,41 cm
2
P
c = 276,41 cm
2
2 cze 23:34
Kasia25: dzięki
2 cze 23:40
iktorn:
Pk = 256 cm2
Pk = a2
256 = a2
a = √{256}
a = 16 cm
Okoła = 16 cm
Okoła = 2πr
16 = 2πr /2
8 = πr / π
8π = r
83,14 = r
r = 2,55
Pkoła = πr2
Pkoła = π * 2,552
Pkoła = π * 6,50
Pkoła = 3,14 * 6,50
Pkoła = 20,41cm2
2 Pkoła = 2 * 20,41 cm2
2 Pkoła = 44,82 cm2
Pc = Pk + Pkoła
Pc = 256 cm2 + 44,82 cm2
Pc = 300,82 cm2
2 cze 23:45