pomocy
kaiman: hejka mam problem z przyklasem rozwiazalem go ale mi cos nie wychodzi pomozecie

?
o to przykład
4X+1}=
5x
ja rozwiazałem go tak
4x=5(x+1)
4x=5x+5
4x+5x=5
9x=5/:9
i x wyszło 0,55
dobrze

?
jak cos to temat propocjonalnosc
2 cze 17:12
kaiman: i jeszcze jeden przylad bo ten co juz mi calkiem nie wychodzi
35=2x−12−5x
2 cze 17:17
tim: ja rozwiazałem go tak
4x=5(x+1) dobrze
4x=5x+5 dobrze
4x+5x=5 źle! Jak przenosimy z jednej strony na drugą zmieniamy znak...
9x=5/:9
i
x wyszło 0,55
Będzie:
4x − 5x = 5
−x = 5
x = −5
2 cze 17:18
kaiman: dzieki a ten drugi przykład
2 cze 17:22