prosze szybko
MIn: Obliczanie liczby na podstawie jej procentu
1. Dolicz do pewnego towaru podatek VAT w wysokości 22% ma wartość 44 zł. Ile wynosi cena
brutto tego towaru ?
2. Cena pomarańczy wzrosła o 30% i wynosi 3,90zł za kilogram. Ile kosztowały pomarańcze przed
podwyżką ?
2 cze 15:26
Eta:
Co to znaczy "szybko"

Tak tylko pchły się łapie

1/ 22% −−−− 44 zł
100% −−−− x zł
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 44*100 | |
x= |
| ...... policz , to będzie cena netto
|
| | 22 | |
cena brutto = cena netto + VAT
2/
100% + 30% = 130%
x −−−− cena pom. przed podwyżką
130% −−− 3, 90 zł
100% −−− x zł
−−−−−−−−−−−−−
x = ....... policz podobnie ..... to już banał
2 cze 15:35
MIn: ⇔thx szybko bo mam tyle nauki ze nie mogę sie skoncentrować na zadaniach
2 cze 15:42
poim:
30 wrz 21:54
monis: cena brutto to 2000zł trzeba obliczyć cenę netto odejmując 3%.
19 lis 17:17