Eta:

Bryła składa się z walca o wymiarach : H i r
oraz na dolnej podstawie ma doklejony stożek:
o wymiarach r i l
oraz z wydrążonego stożka na górnej podstawie walca( tam jest pusto)
stożek doklejony i stożek wydrązony mają te same wymiary
więc robimy tak:
odcinamy ten stożek doklejony i wkładamy go w to wydrążenie!
i co się okaże?.. żze nasza bryła ma objętość równą objętości
pełnego walca

więc bez problemu policzysz V
V = πr
2*H ...... podstaw dane i policz V
natomiast pole całkowite liczymy tak:
wyobraź sobie ,że masz pomalować farbą taką bryłę

to jakie powierzchnie pomalujesz?
1/ −−− pole boczne walca
2/ pole boczne stożka doklejonego ( bo do jego podstawy nie masz dojścia ,, tak?
3/ i oczywiście też pole boczne stożka wydrązonego
bo tam masz dojście , ale tylko po polu bocznym,
bo ten stożek nie ma podstawy ( jest pusty )
zatem P
c= P
b walca + 2*P
b stożka
czyli podstaw do wzoru:
P
c = 2πr*H + 2* πr*l , l −−− tworzaca stożka l = 8
i to wszystko

Powodzenia! Miłych snów!
PS; przepraszam za koślawy rys.
Piękne rysunki sporządza BOGDAN