Znajdź taką liczbę dwucyfrową, która spełnia poniższe dwa wrunki:
Cyryl: Znajdź taką liczbę dwucyfrową, która spełnia poniższe dwa wrunki:
− 2/3 cyfry dziesiątek jest o 5 większe od 1/6 cyfry jedności
− gdyby przestawić cyfry tej liczby, to stosunek liczby utworzonej w ten sposób do liczby
poszukiwanej byłby jak 1:1 9/23 (jakby ktoś nie połapał się to jest jeden i dziewięć
dwudziestychtrzecich)
2 cze 20:08
AS: Założenie: x − cyfra dziesiątek , y cyfra jednostek
Liczba szukana: 10*x + y
Liczba przestawiona: 10*y + x
Warunek 1: 2/3*x − 5 = 1/6*y |*6
4*x − 30 = y
Warunek 2: 10*y + x 1 23
−−−−−−−−−− = −−−−− = −−−
10*x + y (32/23) 32
Po zniesieniu ułamków mamy
32*(10*y + x) = 23*(10*x + y)
320*y + 32*x = 230*x + 23*y
297*y = 198*x
Podstawiam za y
297*(4*x − 30) = 198*x
1312*x − 9600 = 322*x − 690
990*x = 8910
x = 9 , y = 4*9 − 30 = 6
Szukana liczba: 96
Sprawdzić,czy warunki są spełnione proszę samemu.
2 cze 21:22