narysuj wykres funkcji.
member : Funkcja f określona jest wzorem
f(x) = ∑ 2x−3 dla x < 2
∑ 1 dla 2 ≤ x ≤ 4
narysuj wykres funkcji.
proszę o pomoc. Szczególnie Basię i Bogusia
2 cze 18:31
tim: Co oznacza ∑? Klamrę? {
2 cze 18:33
member : tak to klamra, nie wiedzialem jak ją zaznaczyć Tim
2 cze 18:41
tim: Ale member, czego nie rozumiesz?
2 cze 18:44
member : w zasadzie potrzebuje wszystko od podstaw. bo nie wiem co z czym się je. Proszę o pomoc Tim
2 cze 18:48
member : spróbuj opisać mi po kolei tok rozwiazania tego zadania, jeżeli to nie jest problem dla Ciebie.
wiem ze duzo pisania by było z tego Tim
2 cze 18:50
tim: okej
2 cze 18:53
tim:

Więc tak. Zaczynamy. Mamy pierwszą część:
2x − 3 dla x < 2
Więc mamy:
g(x) = 2x − 3 x ∊ (−
∞, 2)
Robimy tabelkę.
x 0 1 2
y −3 −1 1
Rysujemy wykres tej funkcji (czerwone).
Teraz bierzemy drugą część:
1 dla 2 ≤ x ≤ 4
Mamy więc:
h(x) = 1 x ∊ <2,4>
Tabelka.
x 2 3 4
y 1 1 1
Wykres (niebieskie)
2 cze 18:58
member : Kminie to ! Rozumie ! Tim, jesteś kolejną osobą która mi pomogła i dopisuje Cie do mojej listy

(tych pomagających) Dzięki wielkie
2 cze 19:07