matematykaszkolna.pl
Oblicz wsp. punktu P' symetrycznego do punktu P=(5,2) wzg. prostej k o równaniu adaś =/: Oblicz wsp. punktu P' symetrycznego do punktu P=(5,2) wzg. prostej k o równaniu y=1/2x+2 moze mi ktos pomoc ? bo niewiem od czego zaczac − a niechce spaprac zadania bo dla kogos kto zna wektory itp to proste ale dla kogoś takiego jak ja jest magią
2 cze 20:52
Eta: Pomagamemotka
2 cze 21:02
adaś =/: symetria czyli p=(5,2) p'=(−5,−2) chyba ? ale jak obliczyć wg. wzory tej prostej to juz nie wiem zagubiłem siew tym jak dla mnie trudnym kawałku drogi
2 cze 21:05
Eta: Witamemotka to proste zadanko. 1/ sposób piszemy równanie prostej prostopadłej do danej prostej i przechodzącej przez punkt P prosta ta ma równanie y − yP = −1a( x − xP) gdzie a = 12 więc −1a = 2 zatem: y −2 = −2(x −5) => y= −2x +12 teraz rozwiązując układ równań tych prostych otrzymasz punkt S , który jest środkiem odcinka PP' zatem: y= −2x +12 i y= 12x +2 rozwiąż ten układ ...... otrzymasz x= 4 y=4 więc S( 4,4) teraz już prosto:
 xP + xP' 
ze wzoru : xS=

2 
 yP +yP' 
yS =

2 
wylicz xP' i yP' powodzenia Odp: P'( 3, 6)
2 cze 21:12
Eta: Niestety źle tu rozumujeszemotka taka symetria by była względem punktu (0,0) a ty masz symetrię względem prostej , Rozwiązujesz tak jak Ci podałam 2/ sposób .... można skorzystać z odległości punktu od tej prostej bo odległości P i P' od danej prostej muszą być równe. Zatem policzyć odległość P od prostej danej i odległość P' też od tej samej prostej , i porównaćc te odległości otrzymasz takie samo rozwiązanie! więc , który sposób wolisz , ten wybierzemotka
2 cze 21:18
adaś =/: teraz rozwiązując układ równań tych prostych otrzymasz punkt S , który jest środkiem odcinka PP' zatem: y= −2x +12 i y= 12x +2 rozwiąż ten układ ...... otrzymasz x= 4 y=4 więc S( 4,4) tego nie rozumiem =/// jak zrobiłas ze s=(4,4) niewiem co podstawiłąs w takim razie za x i za y w tym równaniu ? podpowiesz ? emotka
2 cze 21:30
Eta: OKemotka y = −2x +12 i y = 12x + 2 ...... sorrry zatem: 12x +2 = −2x +12 /*2 x + 4 = −4x +24 5x = 20 => x = 4 to y = 12*4 +2 => y = 2 +2 =4 S( 4,4) Przepraszam , tam miał być ułamek y= 12x +2 a nie y= 12x +2 Wiesz juz teraz?
2 cze 21:40
adaś =/: aaaaaaaaaaaaaaaaa ja myślę i myślę xD o co tu chodzi ^^ dziękuje za wszytko =*
2 cze 21:42
Eta: emotka
2 cze 21:44