ale jak obliczyć wg. wzory tej prostej to juz nie
wiem
zagubiłem siew tym jak dla mnie trudnym kawałku drogi
to proste zadanko.
1/ sposób
piszemy równanie prostej prostopadłej do danej prostej
i przechodzącej przez punkt P
prosta ta ma równanie y − yP = −1a( x − xP)
gdzie a = 12 więc −1a = 2
zatem:
y −2 = −2(x −5) => y= −2x +12
teraz rozwiązując układ równań tych prostych otrzymasz punkt S
, który jest środkiem odcinka PP'
zatem: y= −2x +12
i y= 12x +2
rozwiąż ten układ ...... otrzymasz x= 4 y=4 więc S( 4,4)
teraz już prosto:
| xP + xP' | ||
ze wzoru : xS= | ||
| 2 |
| yP +yP' | ||
yS = | ||
| 2 |
taka symetria by była względem punktu (0,0)
a ty masz symetrię względem prostej ,
Rozwiązujesz tak jak Ci podałam
2/ sposób .... można skorzystać z odległości punktu od tej prostej
bo odległości P i P' od danej prostej muszą być równe.
Zatem policzyć odległość P od prostej danej i odległość P' też
od tej samej prostej , i porównaćc te odległości
otrzymasz takie samo rozwiązanie!
więc , który sposób wolisz , ten wybierz
y = −2x +12 i y = 12x + 2 ...... sorrry
zatem:
12x +2 = −2x +12 /*2
x + 4 = −4x +24
5x = 20 => x = 4 to y = 12*4 +2 => y = 2 +2 =4
S( 4,4)
Przepraszam , tam miał być ułamek y= 12x +2 a nie y= 12x +2
Wiesz juz teraz?