ciągi
Martyna: Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak to się robi ...
Oblicz a10 − b7, gdy an=(−1)n * (n+1), bn=(−1)n+1 * (n−1)/2
2 cze 16:46
Eta: Pomagam
2 cze 16:59
Eta:
Witam

proste obliczenia, trzeba tylko wiedzieć ,żze ( −1) do potęgi parzystej =
1
a do potęgi nieparzystej =
−1
i ot cała filozofia w tym zadaniu

a
10 = ( −1)
10*( 10 +1) =
+1*11 = 11
więc
a10=11
b
7 = ( −1)
7 +1*( 7 −1)/2
b
7 = ( −1)
8 * 6/2
b
7 =
+1*3
b7 = 3
potrafisz już policzyć
a
10 − b
7 =............. podstaw i po bólu
2 cze 17:05
Martyna: dziękuje bardzo

w sumie mam jeszcze dwa takie zadanka z ciągów ... teraz już przynajmniej z
tym sobie poradze, ale z tymi dwoma to nie wiem ....
a) Zbadaj monotoniczność ciągu (a
n), gdy a
n=n
2+1/n
2
b) Czy ciąg (a
n) dany wzorem a
n=4−1/2n jest ciągiem arytmetycznym ? Jeśli tak określ jego
monotoniczność
2 cze 17:10