matma :D
kobieta: W trójkacie prostokatnym przyprostokatne maja dlugosc 20 i 40 .Okrag ktorego srednica jest
dluzszą przyprostokatna podzielil przeciwprostakatną na dwa odcinki. Oblicz dlugosc odcinkow.
2 cze 15:27
Eta:
Pomagam

...... to potrwa , bo rysuję.....
2 cze 15:45
Eta:

Witam

ΔCDB i ΔCDA −−− są prostokątne ,bo :
okrąg jest opisany na trójkącie CDB −−− bo kąt wpisany oparty
na średnicy 40 ma miarę 90
o
zatem Δ CAD też musi być prostokątny , bo suma kątów przyległych = 180
o
1/ −−−−− policz
IABI ... z tw. Pitagorasa w Δ ABC
2/ ICDI
2 = 40
2 − y
2 i podobnie: ICDI
2 = 20
2 − x
2
więc:
1600 − y2 = 400 − x2
ponad to wiesz ,że
x +y = IABI
jak wyliczysz IABI
to rozwiąż układ równań; niebieskie i czerwone równanie
i policz x i y
pamiętając ,że x, y >0
napisz jakie otrzymałaś odp , to sprawdzimy

i
2 cze 16:10
Eta:
Czy "kobieta"? ... to Twój nick

...
2 cze 16:14
kobieta: Dziękuję bardzooo za pomoc! Wyszlo mi tak−> x=4 pierwiastki z 5 a y=16 pierwiastków z 5.
Dobrze

?
3 cze 21:24