Logarytmy
Oleńka: Wykaż że przy odpowiednich założeniach prawdziwe są wzory :
a) loga b=1logb a
b) loga b = loga2 b2
2 cze 20:58
AS: ad a)
Przyjmuję logab = p z def. logarytmu ap = b
Obustronnie logarytmuję przy podstawie b
logbap = logbb
p*logba = 1 bo logbb = 1
p = 1/logba stąd
logab = 1/logba
ad b)
Przyjmuję logab = p z def. logarytmu ap = b
Podnoszę obie strony do kwadratu
(ap)2 = b2 ⇒ (a2)p = b2
Obustronnie logarytmuję przy podstawie a2
p*loga2a2 = loga2b2
Ponieważ loga2a2 = 1 mamy
p = loga2b2 czyli
logab = loga2b2
3 cze 09:51