a
mała: Bardzo prosze pomożcie

! kompletnie nie wiem o co w tym zadaniu chodzi....błagam to jest dla
mnie sprawa zycia i śmierci
Z czterech liczb, trzy pierwsze tworza ciąg geometryczny o iloczynie wiekszym od 1 a trzy
ostatnie tworza ciag arytmetyczny. Znajdz te liczby, wiedzac, ze suma pierwszej i ostatniej
liczby jest równa 29, a suma pozostałych 20
2 cze 20:46
Andrzej: jesteś tu jeszcze ? bo nie wiem czy żyjesz, jak już nie to nie będę miał po co pisać...
2 cze 21:17
Andrzej: o rany, mała, chyba nie zrobiłaś TEGO ?
2 cze 21:24
mała: hehe zyje jeszcze
2 cze 21:42
Andrzej: no to Ci napiszę
2 cze 21:44
Eta: 
napisz , napisz

Szkoda
małej.........
2 cze 21:45
Andrzej: są 4 liczby, nazwijmy je na początek
a b c d
skoro suma pierwszej i ostatniej jest 29 to a+d=29 czyli d = 29−a
i to samo z pozostałymi, b + c =20 czyli c = 20 −b
a więc mamy już takie cztery liczby:
a b 20−b 29−a
pierwsze trzy tworzą ciąg geometryczny,
czyli b2 = a(20−b)
trzy ostatnie arytmetyczny,
czyli b + 29−a = 2(20−b)
z drugiego równania wyznacz a lub b i wstaw do pierwszego, otrzymasz równanie kwadratowe
jak będą dwa rozwiązania to wypisz obie wersje odpowiedzi i wybierz tą w której ciąg a,b,c jest
rosnący, bo iloraz (a nie lioczyn jak napisałaś) ciągu ma być większy od 1.
Jak utkniesz gdzieś to pisz
2 cze 21:49
mała: no zobaczymy
narazie dzieki
2 cze 21:55
Pawel: a,b,c,d
b2=a*c
2*c=b+d
a+d=29
b+c=20
b2=a*c
2*c=b+d
d=29−a
c=20−b
b2=a*(20−b)
2*(20−b)=b+(29−a)
b2=a*(20−b)
40 − 2*b=b+29 −a
b2=a*(20−b)
a=3*b −11
b2=(3*b −11)*(20−b)
b2=−3*b2 +11*b+60*b−220
−4*b2+71*b −220=0
Δ=712−8*220=1521
b1=(−71−39)/(−8)=−13,75
b2=(−71+39)/(−8)=4
a=3*4−11=1
b=4
c=20−4=16
d=28
2 cze 21:56
mała: dzieki Paweł uratowałeś mi zycie

2 cze 22:19
mała: jesli mozecie to proszo o pococ jeszcze w tym zadaniu
Trzy liczby rzeczywiste, których suma jest równa 21 tworza ciag geometryczny. Liczby te sa
takze odpowiednio pierwszym, drugim i czwartym wyrazem ciągu arytmetycznego. znajdz te
liczbe.
prosze pomózcie dla mnie to jest czrna magia
2 cze 22:59
Gosia: może sama spróbuj? to jest podobne zadanie
8 cze 08:22