matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.5.2010
Zadania
Odp.
2
gimnazjalista:
Dreczy mnie jedna rzecz Mam w ksiązce od chemii takie zdanie:
1
Dżejms:
Wykaż, że liczby 3−2√2 ; 10−7√2 ; 34−24√2 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny i oblicz jego iloraz.
8
Kuba:
Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego wiedząc, że suma pierwszych pięciu jego wyrazów jest równa 10, a wyraz trzeci, piaty i trzynasty tworzą w podanej kolejności ciąg
2
mam lota:
Od 2−óch kawałków stopu o różnych procentowo zawartościach miedzi ważących odpowiednio m kg i n kg, odcięto kawałki ojednakowej wadze. Kawałek odcięty od pierwszegoz stopu stopiono z resztą
0
jurek:
Stopiono 2 bryłki złota próby 0,840 i 0,750 otrzymując bryłkę stopu o masie 3,762 kg z zawartością 752,4 g miedzi. Ile ważyła każda bryłka?
3
kuba:
W dwu naczyniach znajduje się roztwór kwasu siarkowego. W pierwszym naczyniu jest roztwór 5%−owy, a w drugim 40%. Po ile litrów każdego roztworu należy wziąć z każdego naczynia, aby po
2
alien:
Pomocy
bok rombu ma dlugosc
√
3
a dluzsza przekatna ma dlugosc 2
√
2
.oblicz pole i miary katow tego rombu.
2
Paula:
PROSZĘ O POMOC
Obwod trapezu rownoramiennego jest rowny 24 cm ,a kosinus jego kata ostrego jest rowny
5
madzia:
kat α jest ostry i sin α =14. oblicz 3+tg2 α
3
olx:
Mając dowolny wykres funkcji podstawowej w jaki sposób na jego podstawie naszkicować wykres pochodnej?
4
mynia : proszę o pomoc :
Coś mi nie wychodzi pomóżcie 2(x+y)+4=2x−y+13
3
Godzio - małe pytanie:
http://matematyka.pisz.pl/forum/52036.html
0
madzia:
chodze do zaocznego liceum i bardzo prosze o pomoc do wczesniejszych zadan jutro mam powtorne zaliczenie
0
przemo:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 8cm, a wysokość bryły ma długość 12 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
14
Ola:
x
2
+
√
2
x+
√
7
x+
√
14
=0
1
madzia:
bardzo prosze o pomoc Sprawdz czy trojkąt jest prostokątny jezeli dlugości boków wynosza:3
√
2
,3
√
5
,3
√
7
11
małe pytanie:
jak mam ciąg: 2,4,8,16...
2
madzia:
kat α jest ostry i sin α =
1
4
. oblicz 3+tg
2
α
1
mam jeszcze jedno zadanie (czy dobrze)rozwiąż nierówność (1+x)
2
+3x
2
≥(2x−1)
2
+6
2
przemo:
Dany jest prostopadłościan o wymiarach 10dm,15dm i 20 dm. Wykonano model tego prostopadłościanu w skali 1:10. Oblicz objętość modelu prostopadłościanu. Ile razy objętość modelu jest mniejsza
15
olx:
Chciałabym jeszcze prosić o pomoc w rozwiązaniu dwóch przykładów, gdyż w ogóle nie wiem jak sie za nie zabrac:
4
jarek:
Zespół robotników może wykonać pewną pracę w ciągu określonej liczby dni. Gdyby robotników o 5 wiecej, wykonaliby oni pracę o 4 dni wcześniej, gdyby zaś ich było o 10 mniej, pracowaliby o
1
w potrzebie:
Aby wyprodukować 290 detali 2 robotników pracowało wspólnie przez 4 h,, a oprócz tego pierwszy robotnik pracował dodatkowo 3,5 h. Gdyby robotnicy pracowali razem przez 5 h, to pozostałą
3
7x+4
5
−x=
3x−5
2
/*10 2(7x+4)−10x=5(3x−5)
2
ziabula91:
proszę o pomoc 1. podaj wzór i określ dziedzinę funkcji, która długości x boku trójkąta równobocznego
8
Tomek:
Znajdz pole figury zawartej pomiedzy wymienionymi krzywymi:
1
Fredzia:
Dany jest trójkąt równoboczny T o boku długości a. Środek ciężkości tego trójkąta jest środkiem koła K o promieniu, którego długośc jest średnią geometryczną promieni okręgów: wpisanego i
0
JUstyna:
Wykonaj Działania: a) W(x) = −2xdo3 + 3xdo2 − 7x−1
1
JUstyna:
hfhf
3
olx:
Znajdź ekstremum funcji:
2x
2
−1
a) f(x)=
x
4
wyszlo mi min. w x=−1 a max w x=1 w obu przupadkach dla f(x)=1
1
Fredzia:
Twierdzenie Talesa: Dane są odcinki o długościach a,b,c. Skonstruuj odcinek którego długość x wynosi:
3
(x−2)(x+2)=x
2
−2x−2x−4 czy dobrze to rozpisałam ?
2
anna:
mam pytanie:czym różni się cewka od transformatora?
12
Łukasz:
Jak rozwiązać taką nierówność wielomianową (x
2
−x−6)(x
2
+2x+3)<0
5
Maciek:
log
2
(log
2
0
+log
5
)=?
10
Ania :
wiedząc że alfa jest kątem ostrym oraz sin alfa + cos alfa =
5
4
oblicz sin alfa* cos alfa
1
dalbju:
(−a
2
−b
2
) − czy jest na to jakiś wzór skróconego mnożenia, czy też z sumy kwadratów to się rozwiązuje?
4
POMOCY:
W trójkat równoboczny o boku 15 cm wpisano kwadrat tak, że jeden bok zawiera sięw podstawie trójkąta, a dwa pozostałe wierzchołki kwadratu należą do ramion trójkąta. Wyznacz długość
4
Lyans:
porównaj liczby x i y gdy:
4
9
a) x=
√
2
y=
√
3
3
8
b) x=3
2000
y) 2
3000
1
Exelmer:
podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 3 i 4cm i wysokosci poprowadzonej do dłuższego boku równej 5cm wysokośc bryły wynosi 8cm oblicz Pole powierzchni cąłkowitej i
1
ola:
OBLICZ WARTOŚĆ POZOSTAŁYCH FUNKCJI TRYGONOMETRYCZNYCH kata α gdy sinα =4/7
5
_All:
POMOCY
!
Dane są wektory:
8
fruu:
Dane są wierzchołki A(−1,4) i C(6,−1) trójkąta ABC. Oblicz pole tego trójkąta, jeśli jego środkowe przecinają się w punkcie S(1,−2).
3
Lusia:
Oblicz pole kwadratu, wiedząc, że różnica długości przekątnej i boku wynosi 2 cm.oblicz pole koła opisanego na tym kwadracie
6
Lusia:
Obwód prostokąta wynosi 56 cm, a dłgość jego przekątnej ma 20 cm. Oblicz odległość wierzchołka prostokąta od jego przekątnej i pole trójkąta
21
PhoenixIV:
Równoległobok ma jeden bok 4 a drugi 6 oraz kąt między przekątnymi 60°. Oblicz pole tego równoległoboku.
1
ola;:
ROZWIAZ DANY UKLAD GRAFICZNIE I ALGEBRAICZNIE x−2y +5=0
1
ola:
narysuj wykres funkcji y=3x−7 ;x∊(−
∞
;4)
1
Kinga:
Oblicz pozostałe wartości trygonometryczne wiedząc, że α∊ (0 , 90) : i sinα=5:13
1
Kinga:
a) (ctg 30 * ctg 60) : (ctg 60 − tg 30)
5
Melani:
1.funkcja kwadratowa przyjmuje najmniejsza wartość równą 0, a do jej wykresu należą punkty (2,5) i (3,5). wyznacz wzór tej funkcji
1
Melani:
1.Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział <5,
∞
) a jej miejscami zerowymi są liczby −3, 7 wyznacz wzór tej funkcji.
1
Melani:
1.funkcja kwadratowa przyjmuje najmniejsza wartość równą 0, a do jej wykresu należą punkty (2,5) i (3,5). wyznacz wzór tej funkcji
1
Benia:
x
4
− x
3
− 6x
2
≥ 0
0
Benia:
j(x)= −