ILOCZYN SKALARNY
_All: POMOCY!

Dane są wektory:
→
a = [1, −2]
→
b = [−1, 1]
→
c = [3, 2]
OBLICZ:
→ → → → → →
a * a + b * b + c * c
* − symbol iloczynu skalarnego, niestety tu nie ma tego znaku więc dałam mnożenie.
Ma wyjść 20.
15 maj 13:32
Basia:
a→*a→=1*1+(−2)*(−2)=1+4=5
b→*b→=(−1)*(−1)+1*1=1+1=2
c→*c→=3*3+2*2=9+4=13
15 maj 14:50
olek: a,b,c−długości wektorów
a=√5
b=√2
c=√13
→ → → → → →
a * a + b * b + c * c = a*a*cosα +b*b*cosβ +c*c*cosγ=
=√5*√5*cos0+√2*√2*cos0+p{13*√13*cos0=
=√5*√5*1+√2*√2*1+p{13*√13*1=5+2+13=20
15 maj 14:54
Basia:
po co tak ?
jeżeli
u=[u1,u2]
v=[v1,v2]
to
u*(skalarnie)v=u1*v1+u2*v2
stąd
u*(skalarnie)u=u1*u1+u2*u2=u12+u22 = |u|2
15 maj 14:57
_All: O dziękuję

Nie wiedziałam właśnie jak zrobić gdy mnoży się a i a a nie np. a i b

Czyli to trzeba a
1*a
1+a
2*a
2
15 maj 15:06
Basia:
Właśnie tak czyli jeszcze krócej a12+a22
15 maj 15:31