ZNAJDŹ EKSTREMUM FUNKCJI cz.2
olx: Chciałabym jeszcze prosić o pomoc w rozwiązaniu dwóch przykładów, gdyż w ogóle nie wiem jak sie
za nie zabrac:
1) f(x)=x−
√x
| | 1 | |
doszłam jedynie do pochodnej −> f'(x)=1− |
| i nie wiem gdzie szukać ekstremum....
|
| | 2√x | |
2) f(x)=|x
2−5x−5| no tutaj jedynie doszłam do tego:
| | ⎧ | x2−5x−6 dla x2−5x−6 ≥ 0 | |
| |f(x)| = | ⎩ | −x2+5x+6 dla x2−5x−6 < 0 |
|
i całkiem nie wiem co i jak dalej...
15 maj 18:38
Amaz:

to wykres funckji do zadania 2. Myślę, że nie trzeba tutaj pochodnych by odczytać extrema
15 maj 19:02
Amaz: oczywiście to wykres paraboli, ale nie wiem jak to tutaj narysować
15 maj 19:03
paziówna: ja bardzo chętnie Ci pomogę

ekstremów(ewentualnie punktów przegięcia) szukasz poprzez przyrównanie pierwszej pochodnej do
0.
w 1) zał. x≥0
| | 1 | |
f'(x) = 1 − |
| zał. x≠0 |
| | 2√x | |
f'(x) = 0
2
√x − 1 = 0
| | 1 | |
dla x = |
| funkcja f przyjmuje ekstremum. teraz badamy, czy minimum, czy maksimum: |
| | 4 | |
| | 1 | |
x∊(0, |
| ): f'(x)<0 ⇔ f maleje |
| | 4 | |
| | 1 | |
x∊( |
| , +∞): f'(x)>0 ⇔ f rośnie |
| | 4 | |
| | 1 | |
jeśli po lewej stronie ekstremum funkcja maleje, a po prawej rośnie, to x = |
| jest |
| | 4 | |
minimum funkcji f
15 maj 19:03
olx: co do 1 przykładu to funkcja podstawowa miala byc oczywiscie f(x) = f(x)=|x
2−5x−6| , pomylilam
sie przepisujac (zamiast 6 napisalam 5) ale tam dalej juz napisalam ok. NIe rozumiem niestety
skad sie wzial te wykres liczas miejsca zerowe z delty wychodzi mi x− −1 i x=6... nadal nie za
bardzo wiem jak sie za to zabrac.
paziówna dziekuje

tylko mam jeszcze pytanie jak to rozwiazanie narysowacna wykresie?
15 maj 19:17
Amaz: nom masz racje źle policzyłem x1 i x2 czyli wyniki to −1 i 6, wykres możesz narysować tak
samo, tylko po prostu zmień miejsca zerowe
15 maj 19:19
olx: a czemu ten wykres odbija sie w tych miejscach zerowych?
15 maj 19:23
Amaz: no bo masz wartość bezwzględną nałożoną na całą funckje, czyli funkcja nie może przyjmować,
żadnych wartości ujemnych, czyli to co jest pod osią OX odbija się w górę.
15 maj 19:26
olx: no kurcze racja, dziekuje
15 maj 19:27
olx: to w takim razie funkcja nie ma ekstremów , bo nie zmienia nigdzie znaku?
15 maj 19:29
Amaz: nie, nie to pochodna ma zmieniac znak, wtedy wiemy kiedy funckja maleje a kiedy rośnie, tutaj
nie liczyliśmy pochodnej, tylko narysowaliśmy wykres. Te extrema odczytaj po prostu z
wykresu

Liczenie pochodnej w tym przykladzie wg mnie byłoby czymś niefajnym, bo trzeba by bylo
rozpatrywać przypadki i łatwo jest się pomylić...
15 maj 19:31
olx: a jak z tego wykresu zrobic wykres pochodnej?
15 maj 19:46
Basia:
nie robić; policzyć rachunkowa tak jak pokazała paziówna
15 maj 20:00
olx: no tak... tylko rachunkowo nie wiem jak sie zabrac za rozwiązanie przykładu 2...
15 maj 20:02
paziówna:

2)
x
2 − 5x − 6 = (x+1)(x−6)
{x
2 − 5x − 6 dla x∊(−
∞, −1)∪(6,+
∞)
f(x)= {−x
2 + 5x + 6 dla x∊[−1,6]
{2x − 5 dla x∊(−
∞,−1)∪(6,+
∞)
f'(x)= {−2x + 5 dla x∊[−1,6]
f'(x) = 0 ⇔ 2x−5=0 ∧ −2x+5=0
x∊(−
∞,−1)∪(6,+
∞) brak rozw.
| | 5 | |
gdyby na chwilkę założyć, że funkcja y=x2 − 5x − 6 jest na całą dziedzinę, to xw= |
| |
| | 2 | |
| | 5 | |
więc dla x∊(−∞, |
| ) f maleje |
| | 2 | |
powracając do naszego zadania:
x∊(−
∞,−1) f maleje
x∊(6,+
∞) f rośnie
patrzysz na f'(x) = −2x + 5 bo teraz patrzymy, co się dzieje w przedziale [−1,6]
| | 5 | |
x∊[−1, |
| ) f'>0 f rośnie |
| | 2 | |
15 maj 20:43
olx: dziekuje !
16 maj 10:28