pomocy:(
Ania : wiedząc że alfa jest kątem ostrym oraz sin alfa + cos alfa =54 oblicz sin alfa* cos alfa
15 maj 15:56
Jack: wskazówka: podnieś obie strony równości do kwadratu.
15 maj 16:06
Ania : sin
2 alfa* cos
2 alfa
no i
15 maj 16:32
Ania : rozwiąże ktoś to
15 maj 17:40
ak1: sinα+cocα=54 |2
sin2α+2sinαcosα+cos2α=2516
2sinαcosα+1=2516
2sinαcosα=2516−1
2sinαcosα=916 |:2
15 maj 17:49
ak1: sinαcosα=14
15 maj 17:50
Amaz: | | 5 | |
sinx+cosx= |
| podnosimy stronami do kwadratu i mamy: |
| | 4 | |
| | 25 | |
sin2x+2sinxcosx+cos2x= |
| , tutaj sin2x+cos2x=1 |
| | 16 | |
| | 25 | | 16 | |
2sinxcosx= |
| − |
| , dzielimy stronami przez 2 |
| | 16 | | 16 | |
15 maj 17:50
ak1: Amaz popraw wynik bo dziewczynie namieszasz w głowie
15 maj 17:55
Amaz: nie chciałbym Cie martwić, ale to ja mam dobry wynik
15 maj 17:56
ak1: Sorry, mój błąd, muszę poćwiczyć dzielenie przez 2
15 maj 18:41
Ania : Dzięki wielkie
16 maj 10:40
Kamil :): Witam! Polecenie mam te same, tylko proszą mnie o obliczenie: a) (sin a − cos a )2 oraz b)
sin4 a + cos4 a
29 mar 11:03
Prometix: (sinα−cosα)2 ze wzorow skróconego mnozenia masz sin2α−2sinαcosα+cos2α
(sin4α+cos4α)=(sin2α+cos2α)2−2sin2αcos2α
29 mar 11:10