.
Fredzia: Twierdzenie Talesa: Dane są odcinki o długościach a,b,c. Skonstruuj odcinek którego długość x
wynosi:
czy da sie to w jakiś sposób mi wytłumaczyc jak to zrobić?bo wskazówka o treści: Zamień
rowność, określające x na proporcje i skorzystaj z podziału odcinaka.nie bardzo mi coś mówią
te proporcje.
15 maj 17:34
Basia:

najpierw konstruujemy odcinek o długości y=a*c (rys.czarny)
a1=
yc
y=a*c
potem z=
√3 (rys.czerwony)
1
2+z
2=2
2
z
2=3
z=
√3
teraz już x (rys.niebieski)
yb=
x2z
acb=
x2√3
15 maj 23:49
krystian: dane są odcinki o długościach a,b,c.Czy można z nich zbudować trójkąt.odpowiedzi uzasadnij
a=2 3/4cm b=3 1/6cm c=5 11/12cm
a=2,3dm b=5 1/4dm c=7,6dm
a=12,4dm b=1,5m c=90cm
15 lis 16:21