..
Fredzia: Dany jest trójkąt równoboczny T o boku długości a. Środek ciężkości tego trójkąta jest środkiem
koła K o promieniu, którego długośc jest średnią geometryczną promieni okręgów: wpisanego i
opisanego na T. Oblicz pole figury K − T.
15 maj 18:11
paziówna: środek ciężkości w trójkącie równobocznym jest jednocześnie środkiem wszystkiego − okręgu
wpisanego, opisanego, przecięcia wysokości, dwusiecznych, symetralnych.
r − promień okręgu wpisanego na T
R − promień okręgu opisanego na T
r
K − promień okręgu K
h − wysokość w T
| | h | | 1 | | a√3 | | a√3 | |
r = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 2 | | 2 | | a√3 | |
R = |
| h = |
| *U{a√3{2} = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | a√3 | | a√3 | | 3a2 | | a2 | | a | |
rK = √rR = √ |
| * |
| = √ |
| = √ |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | | 18 | | 6 | | √6 | |
| | a2π | | a2√3 | | a2 | | π | | √3 | |
PK−T = PK − PT = |
| − |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| | 6 | | 4 | | 2 | | 3 | | 2 | |
15 maj 19:28