Oblicz pole równoległoboku.
PhoenixIV: Równoległobok ma jeden bok 4 a drugi 6 oraz kąt między przekątnymi 60°. Oblicz pole tego
równoległoboku.
15 maj 11:39
15 maj 11:46
PhoenixIV: Tak to spróbuj za pomocą tego co napisałeś rozwiązać to zadanie....
15 maj 15:22
Kejt: proponowałabym bycie trochę milszym.. bo tak to nikt w tej sprawie palcem nie kiwnie..
15 maj 15:26
PhoenixIV: I tak nikt nie kiwnie w tej sprawie palcem bo nikt prawdopodobnie nie wie jak to zrobić...
15 maj 18:35
paziówna: yy nikt nie wie, jak to zrobić?

ciężko skorzystać ze wzoru "P = absinα" (α−kąt między bokami
a, b)

15 maj 19:34
Amaz: tutaj kąt jest pomiedzy przekątnymi
15 maj 19:37
paziówna: no tak, teraz zadanie wskakuje na taki poziom, że nikt sobie z nim nie poradzi...
15 maj 19:44
paziówna:

{4
2 = x
2 + y
2 − 2xycos60
o
{6
2 = x
2 + y
2 − 2xycos120
o (mała podpowiedź: cos120
o = cos(180
o − 60
o) = −cos60
o)
mając x i y z tw. cosinusów wyliczysz α i β.
koniec zadania.
15 maj 19:55
PhoenixIV: Dzięki za rozwiązanie.
Nie żeby coś ale nie umiałem dobrze ocenić tego zadanie bo jestem dopiero w 3 gimnazjum a nasz
pan sam nam je zadał a potem nie chciał nam pokazać jak je zrobić
15 maj 23:30
paziówna: 3 gimnazjum?! ej to Ty nie miałeś(aś?) twierdzenia cosinusów

to wykminie jakiś inny sposób
15 maj 23:41
Basia: funkcji trygonometrycznych też nie; będzie ciężko, a możliwe, że wcale się nie da; chyba
dlatego pan nie chciał podać rozwiązania
15 maj 23:51
paziówna: no, racja, trygonometrii też nie ma... no daj spokój, to po co w ogóle podają ten kąt
16 maj 00:12
Basia:
myślę, że nauczyciel "się rąbnął" i dał dzieciakom zadanie nie na ich poziom i tyle, bo
naprawdę nie widzę sposobu rozwiązania tego bez trygonometrii;
16 maj 00:33
Dudi: W sumie, no to trzeba pokombinować. Nam ciągle też dają w 3 gimn zadania z kątami i ja je z
trygonometrii, lub innego sposobu rozwalam − dzięki temu czasami jestem "geniuszem" klasowym,
a czasami "debilem"

. Spróbować zawsze można z własności trójkątów o kątach 60, 30, 90 oraz
90, 45, 45.
16 maj 07:40
Dudi: Albo zrób za pomocą trygonometrii, nauczyciel pomysli, ze sie rozwinąłeś intelektualnie.
16 maj 07:41
PhoenixIV: Ja to zrobiłem tak:
| | 4(x*y) | |
Wyprowadziłem z tego układu x*y=10 i podstawiłem pod wzór P= |
| *sinφ (4 razy bo to są |
| | 2 | |
połowy tych przekątnych) czyli P=10
√3
16 maj 10:49
PhoenixIV: Acha co do tego że f−cje trygonometryczne to my właśnie je zaczynamy bo nauczyciel postanowił
że zrobimy wcześniej to w liceum będzie łatwiej
16 maj 10:51
PhoenixIV: I jeżeli chodzi o jakieś wzory to mogę używać wszystkiego bylebym potrafił to powtórzyć w
klasie to zadanie jest po prostu jako dodatkowe.
16 maj 10:54
PhoenixIV: Bo pan napisał 3 zadania na tablicy w tym to jako trudniejsze (na 6) po 5 minutach patrzy i
oznajmia wszystkim ze i tak go nie zrobimy bo to nie nasz poziom
16 maj 10:56
Bogdan:

Dzień dobry.
Myślę, że najprościej jest rozwiązać to zadanie stosując twierdzenie cosinusów.
| | 1 | | 1 | | 3 | |
cos60o = |
| , cos120o = − |
| , sin60o = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
Pole równoległoboku P = |
| *2x*2y*sin60o = 2xy* |
| = xy√3 |
| | 2 | | 2 | |
ΔABS: x
2 + y
2 − 2xycos120
o = 36
ΔBCS: x
2 + y
2 − 2xycos60
o = 16
x
2 + y
2 + xy = 36
x
2 + y
2 − xy = 16 odejmujemy równania stronami
− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2xy = 20 ⇒ xy = 10
P = 10
√3
16 maj 15:36
PhoenixIV: Właśnie tak zrobiłem (w innej kolejności ale tak samo)
16 maj 21:27