bajka:
Najmniejsza wartość = 0 oznacza ,że
a>0 ( ramiona paraboli do góry i wierzchołek W( p, 0)
co oznacza ,zze f(x) ma jedno miejsce zerowe x
o= p= x
w
podane punkty są symetryczne względem prostej x=p= x
w
zatem:
W(2,5; 0)
f(x) = a( (x−2,5)
2 podstawiająac współrzędne np: (2,5}
5= a( 2−2,5)
2 => 5= 0,25a => a= 20
f(x) = 20(x −2,5)
2
2) podobnie
q=2 a <0 ( bo ramiona paraboli do dołu)
| | x1+x2 | | −3+7 | |
p= xw= |
| = |
| = 2
|
| | 2 | | 2 | |
to W( 2,2)
f(x) = a( x−x
1)(x−x
2) = a(x +3)(x−7)
i W(2,2) => f(2)=2
| | 2 | |
zatem: 2= a( 2+3)(2−7) => 2= −25a => a = − |
|
|
| | 25 | |
f(x) = −
225( x+3)(x−7) = −
225( x
2 −4x −21)
f(x) = −
225x
2 +
825x +
4225