matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
test z maty
madzia:
kat α jest ostry i sin α =
1
4
. oblicz 3+tg
2
α
15 maj 19:25
Basia:
sin
2
α+cos
2
α=1 (
1
4
)
2
+cos
2
α=1
1
16
+cos
2
α=1 cos
2
α=1−
1
16
=
15
16
√
15
cosα=
4
sinα
1
4
1
tgα=
=
*
=
cosα
4
√
15
√
15
tg
2
α=
1
15
3+tg
2
α=3+
1
15
=
45+1
15
=
46
15
15 maj 20:11
Gustlik:
Można tak: Narysuj trójkat prostokatny, załóż, że a=1 (przyprostokątna przeciwległa ) i c=4 (przeciwprostokątna) Z Pitagorasa oblicz drugą przyprostokątną b: c
2
=a
2
+b
2
4
2
=1
2
+b
2
16−1=b
2
b
2
=15 b=
√
15
a
1
tgα=
=
b
√
15
1
tg
2
α=
15
1
3+tg
2
α=3
15
15 maj 22:50