chemia
kuba: W dwu naczyniach znajduje się roztwór kwasu siarkowego. W pierwszym naczyniu jest roztwór
5%−owy, a w drugim 40%. Po ile litrów każdego roztworu należy wziąć z każdego naczynia, aby po
zmieszaniu pobranych roztwowrów otrzymać 140 l 30−procentowego rozr\tworu
15 maj 21:42
Mateusz: Takie zadanie nejlepiej rozwiązywac stosując regułe mieszania roztworów o roznych stężeniach
a*A+b*B = (a+b)*C
a−jednostka wagowa lub objętosciowa roztworu o stężeniu A
b−jednostka wagowa lub objętosciowa roztworu o stężeniu B
C−stężenie nowego roztworu
Z tego wynika tzw krzyz stężen znajdziesz go na internecie ale rownie dobrze mozesz do
powyzszego wzoru wstawic dane i rozwiązac rownanie
15 maj 21:55
mam lota: a jakie jst rozwiązanie liczbowe
15 maj 22:03
bajka:

5*x +40*y= 30*140 /: 5
i
x+y= 140 *(−1)
x +8y= 840
−x −y = −140
−−−−−−−−−−−−
= 7y= 700 => y= 100 litrów to x = 40 litrów
15 maj 22:17