geometria analityczna
fruu: Dane są wierzchołki A(−1,4) i C(6,−1) trójkąta ABC. Oblicz pole tego trójkąta, jeśli jego
środkowe przecinają się w punkcie S(1,−2).
15 maj 12:28
Basia: Pomagam
15 maj 14:32
Basia:

1. oblicz współrzędne AC
→
2. oblicz współrzędne AS
→
3. oblicz współrzędne SB
→
4. oblicz współrzędne AB
→=AS
→+SB
→
5. P
ABC =
12|AB
→|*|BC
→|*|sin∡(AC
→,AB
→)|
| | a1*b2−a2*b1 | |
sin∡(AB→,AC→) = |
| |
| | |AB→|*|AC→| | |
stąd:
P
ABC =
12*|a
1*b
2−a
2*b
1|
gdzie a
1,a
2 to współrzędne AC
→, b
1,b
2 to współrzędne AB
→
15 maj 14:46
fruu: spoko, ale kurcze nie mam danych do punktu A (x,y)
wiec ?
15 maj 16:36
fruu: znaczy B Xd
15 maj 16:37
Basia: a rzeczywiście
no to tak:
SC1→=12SC→
liczysz wsp.SC→ i masz po pomnożeniu przez 12 wsp.SC1→
stąd znajdziesz wsp.C1
pr.AB = pr.AC1
piszesz jej równanie
SA1→=12SA→
liczysz wsp.SA→ i masz po pomnożeniu przez 12 wsp.SA1→
stąd znajdziesz wsp.A1
pr.BC = pr.CA1
piszesz jej równanie
punkt B jest p−tem wspólnym pr.AB i pr.BC
rozwiązujesz układ równań
liczysz wsp. AB→ i AC→
i korzystasz z wzoru, który przedtem podałam
15 maj 17:01
fruu: prosiłbym tylko o podanie, skąd się wzięło takie coś:
SC1→=12SC→
jest na to jakieś twierdzenie?
16 maj 20:16
fruu: oke, jest twierdzenie =))
dziękuje ślicznie za pomoc Basiu!
16 maj 20:25
Gustlik: Dane są wierzchołki A(−1,4) i C(6,−1) trójkąta ABC. Oblicz pole tego trójkąta, jeśli jego
środkowe przecinają się w punkcie S(1,−2).
Wzór na wspólrzędne środka cieżkości, czyli punktu przecięcia środkowych:
| | xA+xB+xC | | yA+yB+yC | |
S=( |
| , |
| )
|
| | 3 | | 3 | |
A(−1,4)
B(x, y)
C(6,−1)
S(1,−2)
Liczę współrzędne B:
| | −1+x+6 | | 4+y−1 | |
S=( |
| , |
| )=(1, −2)
|
| | 3 | | 3 | |
−1+x+6=3
x=3+1−6
x=−2
4+y−1=−6
y=−6−4+1
y=−9
B(−2, −9)
Wierzchołki trójkąta:
A(−1,4)
B(−2, −9)
C(6,−1)
Liczę współrzędne wektorów AB
→ i AC
→
AB
→=B−A=[−2−(−1), −9−4]=[−1, −13]
AC
→=C−A=[6−(−1), −1−4]=[7, −5]
Liczę wyznacznik wektorów d(AB
→, AC
→)
d(AB
→, AC
→) =
|−1 −13|
|7 −5 |
−1*(−5)−(−13)*7=5+91=96
| | 1 | | 1 | |
P= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *96=48
|
| | 2 | | 2 | |
17 maj 00:19