produkcja
w potrzebie: Aby wyprodukować 290 detali 2 robotników pracowało wspólnie przez 4 h,, a oprócz tego pierwszy
robotnik pracował dodatkowo 3,5 h. Gdyby robotnicy pracowali razem przez 5 h, to pozostałą
część detali drugi robotnik wyprodukowałby w czasie 2,5 h.
Ile detali w ciągu godziny wykonał każdy z robotników?
15 maj 18:21
bajka:
x −−− ilość detali wykonanych w ciągu godziny przez pierwszego robotnika
y −−− przez drugiego
4x +4y+3,5x= 290
i
5x +5y +2,5y= 290
7,5x +4y= 290
5x +7,5y= 290 /*(−1,5)
7,5x +4y= 290
−7,5x − 11,25y= −435
−−−−−−−−−−−−−−−−
= −7,25y = −145 to: y= 20
5x= 290− 7,5*20
5x= 140 to: x= 28
odp: pierwszy wykonał 28 detali na godzinę a drugi 20 detali na godzinę
15 maj 21:30