matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierówność
Benia:
x
4
− x
3
− 6x
2
≥ 0
15 maj 06:45
Basia:
x
2
(x
2
−x−6)≥0 x
2
=0 lub x
2
−x−6≥0 x=0 lub Δ=(−1)
2
−4*1*(−6)=1+24=25
√
Δ
=5 x
1
=
1−5
2
=−2 x
2
=
1+5
2
=3 x∊(−
∞
,−2>∪<3,+
∞
) odp.:
x=0 lub x∊(−
∞
,−2>∪<3,+
∞
)
inaczej:
x∊(−
∞
,−2>∪{0}∪<3,+
∞
)
15 maj 10:08