Funkcja kwadratowa
POMOCY: W trójkat równoboczny o boku 15 cm wpisano kwadrat tak, że jeden bok zawiera sięw podstawie
trójkąta, a dwa pozostałe wierzchołki kwadratu należą do ramion trójkąta. Wyznacz długość
boku
kwadratu.
Mam rozwiązać te zadanie wykorzystując funkcję kwadratową.
15 maj 15:32
Basia:
Funkcja kwadratowa nie ma tu akurat kompletnie zastosowania.
bajka czyli Eta podała Ci jedyne sensowne rozwiązanie.
Chyba, że niedokładnie przepisałaś treść zadania.
15 maj 15:41
driver:

| | a√3 | |
a=15, h= |
| =7,5√3, y=h−x=7,5√3−x |
| | 2 | |
| y | | h | | 7,5√3 | | 7,5√3−x | |
| = |
| |
| = |
| ⇔56,25√3=3,75√3x−0,5x2 |
| 0,5x | | 0,5a | | 0,5x | | 7,5 | |
0,5x
2−3,75
√3x+56
√3=0←trzeba rozw. to równ.
15 maj 15:50
POMOCY: Ale delta wychodzi mi mniejsza od zera, to jakie jest rozwiązanie
15 maj 17:43
POMOCY: Jaki powinien wyjść wynik?
16 maj 10:56