Nierówność wielomianowa (x^2-x-6)(x^2+2x+3)<0
Łukasz: Jak rozwiązać taką nierówność wielomianową
(x2−x−6)(x2+2x+3)<0
15 maj 17:23
Amaz: x∊(−2,3)? strzelam, bo w pamięci policzyłem
15 maj 17:30
Edi: pomnożyć nawias przez nawias a potem poukladac i z schematu hornera doprowadzic do funkcji
kwadratower, i potem wyliczyc delte i miejsca zerowe
15 maj 17:34
15 maj 17:35
ak1: Funkcja (x2−x−6)(x2+2x+3)<0 ⇔ gdy
x2−x−6>0 ∧ x2+2x+3<0 lub
x2−x−6<0 ∧ x2+2x+3>0
wyliczyć i zaznaczyć przedziały
15 maj 17:38
Łukasz: Schematu hornera mnie w szkole nie uczyli na matmie wiec ta metoda odpada. a wynim −2 i 3 jest
dobry tylko jak do tego dojsc. ak1 nie rozumiem co ja mam liczyc.
15 maj 19:43
Łukasz: wymnozylem kazdy przez kazdy i po uporzadkowaniu otrzymalem
X
4+x
3+x
2−3x
z tego wyciagnalem przed nawiaz x
x(X
3+x
2+x−3)
i podzielilem przez x−1 i delta wychodzi na minusie
15 maj 19:51
Łukasz: Rozpisze mi ktoś ten przykład ?
15 maj 19:55
Godzio: nie trzeba nic wymnażać w obu przykładach masz równanie kwadratowe z których liczysz
pierwiastki zaraz powiem to zapisz
15 maj 20:03
Godzio:

(x
2 − x − 6)(x
2 + 2x + 3) < 0
liczysz w obu przypadkach Δ i pierwiastki:
(x − 3)(x+2)(x
2 + 2x + 3) < 0 x
2 + 2x + 3 ≥ 0 bo a>0 i Δ<0
x = 3 v x = −2
szkicujesz sobie parabole zaznaczasz miejsca zerowe i odczytujesz rozwiązanie
x ∊ (−2,3)
15 maj 20:07
Godzio:
poprawka: x2 + 2x + 3 > 0 ...
15 maj 20:17
Łukasz: jezeli wieksze od 0 to wynikiem nie bedzie przedzial −2 3
15 maj 20:58
Godzio: tak, odpowiedź pozostaje bez zmian
15 maj 20:58
min: 2x−3(x+2)=0
17 cze 14:50
bezendu: 2x−3x−6=0
−x−6=0
−x=6
x=−6
17 cze 14:53
Domcia1119: (x−4)2(x+2)(x+6)<0
8 gru 12:19