ciągi
Kuba: Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego wiedząc, że suma pierwszych pięciu jego wyrazów
jest równa 10, a wyraz trzeci, piaty i trzynasty tworzą w podanej kolejności ciąg
geometryczny.
15 maj 22:26
Lucyna: S
5 = 10
teraz a
3, a
5, a
13 tworzą ciąg geometryczny czyli
2, 2+2r, 2+10r tworzą ciąg geometryczny, teraz korzystając z własności ciągu geometrycznego
otrzymujemy:
(2+2r)
2 = 2(2+10r)

a z tym powinieneś sobie już poradzić.
15 maj 22:56
Godzio:
a
1,a
2,a
3, ..., a
n − ciąg arytmetyczny
S
5 = 10
a
3, a
5, a
13 − ciąg geometryczny
a
n = ?
a
1 + a
5 = 4
2a
1 + 4r = 4
a
1 + 2r = 2
a
1 = 2 − 2r
a
52 = a
3 * a
13
(a
1 + 4r)
2 = (a
1 + 2r)(a
1 + 12r)
a
12 + 8a
1r + 16r
2 = a
12 + 14a
1r + 24r
2
0 = 8r
2 + 6a
1r
0 = 4r
2 + 3a
1r
0 = 4r
2 + 3r(2−2r)
0 = 4r
2 + 6r − 6r
2
0 = r
2 − 3r
0 = r(r−3) => r = 3
a
1 = 2 − 6 = −4
a
n = a
1 + (n−1)*3 = −4 + 3n − 3
an = 3n − 7
15 maj 22:57
Godzio:
trochę skomplikowanie to zrobiłem
15 maj 22:58
bajka:
a
1 +a
1+r+a
1+2r+a
1+3r+a
1+4r= 10
5a
1+10r= 10 => a
1+2r=2 => a
3= 2
2, a
5, a
13 −−− tworza ciąg geom.
2, 2+2r, 2+10r −−−− tworzą ciag geom
to:
(2+2r)
2 = 2( 2+10r)
4( 1+r)
2= 4( 1+5r)
1+2r+r
2 = 1+10r+25r
2
24r
2 +8r=0 => r=0 v r= −
13
dla r= 0 −−− ciąg jest stały : 2,2,2,2, .....
to a
n= 2
dla r= −
13
a
3= a
1+2r= 2
a
1= 2+
23= 2
23
to: a
n= a
1+(n−1)*r
a
n= 2
23 −
13n +
13
a
n= −
13n +3
odp: są dwa takie ciągi spełniajace warunki zadania:
an= 2 lub an= −13n +3
15 maj 22:58
Lucyna: no tak zabrakło mi wzoru na wyraz ogólny
15 maj 22:59
Godzio: bajka
4(1+r)2 = 4(1 + 5r) − tutaj podniosłaś do kwadratu
15 maj 23:01
Godzio: i widze że zapomniałem o drugiej możliwości a
n =2
15 maj 23:02
bajka: Racja [P[Godzio}

poprawiam:
(1+r)
2= 1+5r
r
2 +2r+1 = 1+5r => r
2 −3r=0 => r=0 v r= 3
dla r=0 ciąg stały: 2,2,2,2...... a
n= 2
dla r= 3
a
3= a
1 +2r => a
1 = 2− 6 = −4
−4, 1, 2, 5, 8,......
a
n=a
1+(n−1)*r= −4+(n−1)*3= 3n −7
odp:
an= 2 lub an = 3n −7
teraz ok
15 maj 23:13