chemia
mam lota: Od 2−óch kawałków stopu o różnych procentowo zawartościach miedzi ważących odpowiednio m kg i n
kg, odcięto kawałki ojednakowej wadze. Kawałek odcięty od pierwszegoz stopu stopiono z resztą
drugiego stopu, a kawałek odcięty od drugiego stopu stopiono z resztą drugiego stopu.
Zawartość procentowa miedzi w obu otrzymanych stopach okazała się taka sama. Ile ważył każdy z
odciętych kawałków?
15 maj 22:02
Lucyna: dziwne to zadanie i pewnie ktoś mnie poprawi, ale wydaje mi się, że będzie to tak:
m − x% (x,y to odpowiednio zawartość procentowa miedzi)
n − y%
t − kawałek o tej samej wadze, który odcięto od obu stopów
z% − zawartość miedzi po stopieniu z kawałkiem pochodzącym z drugiej bryły
(m−t)x% + ty% = mz%
(n−t)y% + tx% = nz%
dla skrótu nie będę pisała %
mx − t(x−y) = mz
ny − t(y−x) = nz
ponieważ te kawałki były równe to można przyrównać:
i podstawiam za z do dowolnego z równań, bo i tak wyjdzie to samo:
| | mn | |
Zatem każdy z odciętych kawałków ważył |
| kg |
| | m−n | |
15 maj 22:51
Lucyna: ale uprzedzam, że ta odpowiedź mi się nie podoba i wydaje się nielogiczna, a z drugiej strony
nie widzę błędu
15 maj 23:11