czworokąty
Lusia: Oblicz pole kwadratu, wiedząc, że różnica długości przekątnej i boku wynosi 2 cm.oblicz pole
koła opisanego na tym kwadracie
15 maj 11:54
Godzio:
d − a = 2
a
√2 − a = 2
a(
√2 − 1) = 2
| | 2 | | 2(√2+1) | |
a = |
| = |
| = 2√2 + 2 |
| | √2−1 | | 2 − 1 | |
P = a
2 = (2
√2+2)
2 = 8 + 8
√2 = 4 = 12 + 8
√2
15 maj 12:11
kalafiorowa:
przekatna kwadratu= a
√2 gdzie 'a' to bok kwadratu
promien okregu 'r'= polowie przekatnej kwadratu
a
√2−a=2
a(
√2−1)=2
a=2
√2−2
a
√2=(2
√2−1)*
√2=4−2
√2= 2(2−
√2)
Pole kola= πr
2=π(2−
√2)
2=π(4−4
√2−2)=(2−4
√2)π
15 maj 12:12
Godzio: ehhh zakończyłem czytanie na oblicz pole
15 maj 12:27