Jack: | | 4x*x4−(2x2−1)*4x3 | |
f'(x)= |
|
|
| | x8 | |
interesuje nas licznik więc:
4x
5−8x
5+4x
3=0
−4x
5+4x
3=0
−4x
3(x
2−1)=
−4x
3(x−1)(x+1)=0
Zatem punkty podejrzanie o eks. to x=1, x=−1,x =0.
x=0 nie jest przyjmowany przez dziedzinę ale zobaczmy co się dzieje w poblizu tego punktu
| | 2x2−1 | | 2−1x2 | |
lim |
| =lim |
| =−∞0=−∞
|
| | x4 | | x2 | |
x→0
Zatem widzimy ze w x=0 funkcja zbiega do minus nieskonczonosci (oczywoscie ekrestemum tu nie
ma)
dla x=1
sprawdzamy zmianę znaku: patrząc na pochodą mozemy wywyniskować, że dla x<1 jest f'(x)>0, a dla
x>1 jest f'(x)<0 −−−− zatem ammy maksimum.
dla x=−1
sprawdzamy zmianę znaku: patrząc na pochodą mozemy wywyniskować, że dla x<−1 jest f'(x)>0, a
dla x>−1 jest f'(x)<0 −−−− zatem znów mamy maksimum.