rozwiąż układ równań
mynia : proszę o pomoc : Coś mi nie wychodzi pomóżcie
2(x+y)+4=2x−y+13
2(x−1)+5=2(y+1)−9
2x+2y+4−2x+y−13=0
2x−2+5−2y−2+9=0
3y−9=0 tutaj mi ie pasuje nie ma x
2x−2y+10=0
3y=9/3
2x−2y+10=0
y=3
2x−2*3=10=0
y=3
2x+4=0
y=3
x=−2
15 maj 19:59
Basia:
3y−9=0
a musi być x?
wszystko masz dobrze
15 maj 20:06
mynia : proszę o pomoc : a jak mam to narysować ? dokładnie mam pytanie
jak nazywa się taki układ i jaka jest jego interpretacja graficzna?
15 maj 20:18
Basia:
z pierwszego
y=3
prosta równoległa do osi OX przecinająca oś OY w punkcie 3
z drugiego
2y=2x+10 /:2
y=x+5
musisz narysować tę prostą
proste przecinają się w jednym punkcie A(−2,3) (tak jak wyliczyłaś)
czyli układ ma jedno i tylko jedno rozwiązanie czyli jest to układ oznaczony
15 maj 20:22
mynia : proszę o pomoc : uwielbiam Cię! Dzięki
15 maj 20:27