takie dziwne zadanko
jarek: Zespół robotników może wykonać pewną pracę w ciągu określonej liczby dni. Gdyby robotników o 5
wiecej, wykonaliby oni pracę o 4 dni wcześniej, gdyby zaś ich było o 10 mniej, pracowaliby o
12 dni dłużej. Ilu było robotników i ile dni pracowali?
15 maj 18:25
bajka:
x −− ilość robotników
y −− ilość dni pracy
x*y −−− cała wykonana praca
{ xy= ( x+5)(y−4)
{ xy= ( x −10)(y+12)
po rozwiązaniu tego układu równań
otrzymasz x= 40 y= 36
odp: Było 40 robotników i pracowali 36 dni
15 maj 20:32
bajka:
15 maj 21:40
kuba: bajka jst boski/boska
15 maj 21:43
bajka:
15 maj 23:17