figury geometryczne
Paula: PROSZĘ O POMOC



Obwod trapezu rownoramiennego jest rowny 24 cm ,a kosinus jego kata ostrego jest rowny
35.jakie powinny byc dlugosci bokow tego trapezu aby jego pole bylo rowne 28 cm
2 ?
kalafiorowa:
| | a | | 3 | |
cosα= |
| = |
| ⇒ a=3, b=5 |
| | b | | 5 | |
28=2a+2b+2c
28=6+10+2c
12=2c
c=6
2a+c=6+6=12
Boki powinny miec dlugosci: 5, 6, 5, 12
Basia:
cosα=
35
cosα=
ab
to wcale nie znaczy, że a=3 i b=5
może być np. a=1 i b=
53 albo a=2 i b=
103 albo a=6 b=10 itd.
Ob=2a+2b+2c
(a+c)*h=28
2a+2b+2c=24
a+b+c=12
cosα=
35 ⇒ sinα=
45 (z wzoru sin
2α+cos
2α=1)
sinα=
hb
hb=
45
h=
4b5
−−−−−−−−−−−−−−
ab=
35
a=
3b5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(
3b5+c)*
4b5=28
3b5+b+c=12 /*5
3b+5b+5c=60
8b+5c=60
5c=60−8b
c=
60−8b5
(
3b5+
60−8b5)*
4b5=28
60−5b5*
4b5=28
(12−b)*
4b5=28
(12−b)*4b=28*5
(12−b)*2b=14*5
−2b
2+24b−70=0
2b
2−24b+70=0
b
2−12b+35=0
Δ=144−4*35=144−140=4
√Δ=2
b
1=
12−22=5
dla b=5 mamy a=3 i c=4 czyli boki to:
10,5,4,5
Ob=10+5+4+5=24
h=4
dla b=7 mamy a=
215 c=
45 czyli boki to:
465,7,45,7
Ob=
465+7+
45+7=
505+14=10+14=24
h=
285
| | 465+45 | | 505 | |
P= |
| *285= |
| *285= |
| | 2 | | 2 | |
102*
285=5*
285=28