funkcja kwadratowa- zadania z liceum
Melani: 1.funkcja kwadratowa przyjmuje najmniejsza wartość równą 0, a do jej wykresu należą punkty
(2,5) i (3,5). wyznacz wzór tej funkcji
2. funkcja kwadratowa f przyjmuje największą wartość równą 2 a jaj miejscami zerowymi są liczby
−1
i 3. wyznacz wzór tej funkcji
3.Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział <5,∞) a jej miejscami zerowymi są
liczby −3, 7 wyznacz wzór tej funkcji.
4. wyznacz wzór funkcji kwadratowej wiedząc ze jej wykresem jest parabola o wierzchołku W (2,4)
oraz.
a) jednym z jej miejsc zerowych jest x=4
b) do paraboli należy punkt A(3,5)
15 maj 09:49
Basia:
ad.1
jeżeli najmniejszą wartością funkcji jest 0, to ma ona tylko jedno miejsce zerowe
x0=−b2a
i jej wzór ma postać
f(x)=a(x−x0)2
ponieważ f(2)=f(3)=5 wierzchołek paraboli musi leżeć na prostej x=2+32=52
stąd
x0=52
czyli
f(x)=a(x−52)2
f(2)=a(2−52)2=5
a(−12)2=5
14a=5
a=20
f(x) = 20(x−52)2= 20(x2−5x+254)=20x2−100x+125
15 maj 10:03
Melani : odpowiedzi do zadań powinny wychodzić takie:
1. 5x
2−30x+45
4a) y=−x
2+4
b) y=x
2−4x+8
15 maj 16:43
Melani : Sorki w pierwszym się pomyliłam
1.funkcja kwadratowa przyjmuje najmniejsza wartość równą 0, a do jej wykresu należą punkty
(2,5) i (4,5). wyznacz wzór tej funkcji
15 maj 16:46
Melani : Sorki w pierwszym się pomyliłam
1.funkcja kwadratowa przyjmuje najmniejsza wartość równą 0, a do jej wykresu należą punkty
(2,5) i (4,5). wyznacz wzór tej funkcji
15 maj 16:46
Melani : ale dzięki za pierwsze teraz już wiem jak to zrobić.
15 maj 16:52
ddda: x2−x−2
2 paź 15:26
Aga1.: Zad.2.
q=2
x
1=−1, x
2=3
Postać kanoniczna funkcji kwadratowej.
y=a(x−p)
2+q
Podstawiając mamy
y=a(x−1)
2+2
Jeśli miejscem zerowym jest 3, to do wykresu należy punkt (3,0), wykorzystaj go do obliczenia
a.
0=a(3−1)
2+2
a=
dokończ.
2 paź 15:41
tolka96: ad.1
jeżeli najmniejszą wartością funkcji jest 0, to ma ona tylko jedno miejsce zerowe
x0=−b/2a
i jej wzór ma postać
f(x)=a(x−x0)2
ponieważ f(2)=f(4)=5 wierzchołek paraboli musi leżeć na prostej x=2/2+4/2=3
stąd
x0=3
czyli
f(x)=a(x−3)2
f(2)=a(2−3)2=5
a(−1)2=5
a=5
f(x) = 5(x−3)2= 5(x2−6x+9)=5x2−30x+45
7 kwi 13:36