Znajdz pole figury zawartej pomiedzy wymienionymi krzywymi:
Tomek: Znajdz pole figury zawartej pomiedzy wymienionymi krzywymi:
y
2= −x , x−y=4 , y=−1 , y=2
Kurde ostatnie zadanie mi zostało i nie moge sobie z nim poradzić

Z góry dziękuje za pomoc
15 maj 18:12
paziówna: nie chcę Cię martwić, ale wydało mi się dość podejrzane to zadanie, więc narysowałam w
programie te krzywe i tak jakby.. nie tworzą one żadnej figury
15 maj 19:13
Jack: ∫20 y2 dy + ∫0−1 y2 dy + pola dwóch trapezów
15 maj 19:16
Jack: ooo a mi tworzą

Nie widzę raczej błędu (co jeszcze nic nie znaczy

)
15 maj 19:17
Basia:
tworzą, tworzą
tu nie chodzi o jakąś konkretną figurę typu: trójkąt, równoległobok itp., tylko o obszar
ograniczony przez krzywą o proste i o zastosowanie całki oznaczonej do policzenia pola tego
obszaru
jesteś pewien, że to są proste y=−1 i y=2, a nie x=−1 i x=2 ?
w wersji jaką podałeś to jest do policzenia, ale rachunki znacznie bardziej skomplikowane
czekam na odpowiedź
15 maj 19:22
paziówna: u mnie to nie jest figura, tylko płaszczyzna zbiegająca do minus nieskończoności
15 maj 19:31
paziówna: ach, już widzę
15 maj 19:40
Basia:

punkt A
y
2=−x
y=−2
4=−x
x=−4
A(−4,−2)
punkt B
y
2=−x
y=−1
−x=1
x=−1
B(−1,−1)
C(0,−2)
P
1=P
ANMG−[ −∫
−4−1 √−x dx ]+P
NCDB
P
2 to pole trapezu FDCE
strasznie mi się ten rysunek zamazał, ale zrozumiesz o co chodzi
15 maj 19:46
Tomek: Tak Basiu dane są podane prawidłowo. Przepisywałem z książki
16 maj 13:19