matematykaszkolna.pl
Znajdz pole figury zawartej pomiedzy wymienionymi krzywymi: Tomek: Znajdz pole figury zawartej pomiedzy wymienionymi krzywymi: y2= −x , x−y=4 , y=−1 , y=2 Kurde ostatnie zadanie mi zostało i nie moge sobie z nim poradzićemotka Z góry dziękuje za pomoc
15 maj 18:12
paziówna: nie chcę Cię martwić, ale wydało mi się dość podejrzane to zadanie, więc narysowałam w programie te krzywe i tak jakby.. nie tworzą one żadnej figury
15 maj 19:13
Jack:20 y2 dy + ∫0−1 y2 dy + pola dwóch trapezów
15 maj 19:16
Jack: ooo a mi tworzą Nie widzę raczej błędu (co jeszcze nic nie znaczy emotka )
15 maj 19:17
Basia: tworzą, tworzą tu nie chodzi o jakąś konkretną figurę typu: trójkąt, równoległobok itp., tylko o obszar ograniczony przez krzywą o proste i o zastosowanie całki oznaczonej do policzenia pola tego obszaru jesteś pewien, że to są proste y=−1 i y=2, a nie x=−1 i x=2 ? w wersji jaką podałeś to jest do policzenia, ale rachunki znacznie bardziej skomplikowane czekam na odpowiedź
15 maj 19:22
paziówna: u mnie to nie jest figura, tylko płaszczyzna zbiegająca do minus nieskończoności
15 maj 19:31
paziówna: ach, już widzę
15 maj 19:40
Basia: rysunekpunkt A y2=−x y=−2 4=−x x=−4 A(−4,−2) punkt B y2=−x y=−1 −x=1 x=−1 B(−1,−1) C(0,−2) P1=PANMG−[ −∫−4−1 −x dx ]+PNCDB P2 to pole trapezu FDCE strasznie mi się ten rysunek zamazał, ale zrozumiesz o co chodzi
15 maj 19:46
Tomek: Tak Basiu dane są podane prawidłowo. Przepisywałem z książkiemotka
16 maj 13:19