porównaj liczby x i y
Lyans: porównaj liczby x i y gdy:
b) x=3
2000 y) 2
3000
| | 2 | | 3 | | 1 | | 1 | |
c) x= [(− |
| )−3 + 3*2−3]−2 y= ( |
| )−2 + ( |
| )−3 * |
| + |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 9 | |
15 maj 15:01
Basia:
ad.a
przypuśćmy, że
x≥y
43√2≥
98√3 /*24
32
√2≥27
√3 /:32 :
√3
| √2 | | 27 | |
| ≥ |
| /obustronnie do kwadratu |
| √3 | | 32 | |
23≥
272322 /*3 *32
2
2*32
2≥3*27
2
2*(2
5)
2≥3*(3
3)
2
2
11≥3
7
2048≥2187
sprzeczność
przypuszczenie było fałszywe czyli
x<y
15 maj 15:11
Basia:
ad.b
log3x = 2000*log33=2000
log3y = 3000*log32
przypuśćmy, że
x≥y
log3x<log3y
2000≥3000*log32
20003000≥log32
log32≤23
32/3≥2 /obustronnie do potęgi 3
32≥23
9≥8
sprzeczność
założenie było fałszywe
czyli
x<y
15 maj 15:24
Basia:
ad.c
x= [(−
23)
−3 + 3*2
−3]
−2 =
(−3)
−2=
19
tak samo policz y i porównaj
15 maj 15:29
Basia:
(b) można znacznie prościej
23000=(23)1000=81000
32000=(32)1000=91000
81000<91000
23000<32000
15 maj 15:36