matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.1.2019
Zadania
Odp.
0
Inia:
Znaleźć współrzędne prostujące pole wektorowe v(x,y)=x d/dx + y d/dy w otoczeniu punktu (0,1).
3
sesjapanikamatematyka:
f(x)= arctg(x/1−x) f(x)= sqrt(x
2
+1)
4
Miniglef:
Wiedząc, że całkowita a nie dzieli się przez 3, znajdź resztę z dzielenia kwadratu liczby a przez 3.
1
tolo:
Cześć. Czy ktoś wie o co chodzi w tym zadaniu? Mam napisać taki program ale nie wiem nawet jak to zrobić na kartce.
0
kacperxx:
1. Wyznacz współczynnik podanego wielomianu przy x
8
(8x
2
−
1
4
)
12
1
Jakub:
Dobry wieczór! Mam pytanie,
1
xd:
Usuń niewymierność z mianownika:
8
Wik:
Wyznacz punkty przegięcia i przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji f(x)=ln(x
4
+3)
2
Jaaa:
⎧
2x + lyl = 3
⎩
lxl − 2y = 3
0
ADAM:
Rozwiąż równanie różniczkowe
11
Liceum1:
1. Uzasadnij, że spośród 65 liczb naturalnych znajduje się 9 liczb takich, że suma jest podzielna przez 9.
0
Student94:
Narysuj dwa hamiltonowskie, nieizomorficzne grafy G o 7 wierzchołkach, z których wychodzą po 4 krawędzie. Wskaż na nich ścieżki Hamiltona.
2
Kacper:
Wyznacz punkty przegięcia f(x)=x*e
−
x
1
Bartek:
pierwiastek n−stopnia z 4
2
+ 3
n
1
Lolek:
Równanie diofantyczne z 3 niewiadomymi:
0
KL:
Oblicz pochodną: x*e
−
x
0
KL:
Oblicz pochodną: x*e
−
x
0
edwarD:
W przestrzeni R
2
wyznaczyć K((0,0),1) oraz S((1,2,2) zakładając kolejno, że że R
2
jest wyposażona w metryką maksimum i metrykę taksówkową.
18
kacperxx:
1. Rozstrzygnij czy 2
14
+5
8
jest liczbą złożoną. 2. Czy liczba 2
14
+7
20
jest liczbą pierwszą?
5
Janek:
Dobry wieczór, dostałem zadanie, aby sprawdzić, czy funkcja x*e
1/x
jest ciągła.
8
jula:
Ile będzie liczb czterocyfrowych w zbiorze od 1 do 9, liczby maja być podzielne przez 5?
2
andzelika:
rozwiaz nierownosc (x + 5)
2
<= 3(x+5)
0
MATołek:
Siemanko bracia matematycy, mam pewien problem więc liczę na waszą pomoc. Czeka mnie kolokwium z analizy z teorii miary i całki mianowicie zadnia typu oblicz całkę Lebesgue`a, wykaż że
4
Maciej:
Zbadaj liniową niezależność zbiorów w C(R): 1) A = (1,sinx,cosx)
4
Jakub:
Mam problem z zadaniem
Nie wiem czy da się stworzyć jakąś funkcję ciągłą f: R/Q −> N
8
takitrzeci:
Oblicz lim (x*e
1/x
)
3
Janek:
Dla jakich wartości parametru p wielomian W(x)=x
3
−px
2
+p−1 ma trzy pierwiastki rzeczywiste?
4
Michał:
Wrzucę w formie linka do screena, bo tak będzie prościej. Chodzi o wyznaczniki macierzy. Podejrzewam, że chodzi o rozwinięcie Laplace'a, ale nie wiem jak to ugryźć.
4
kylie :
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej jest 2 razy dłuższa od krawędzi podstawy. Pole przekroju płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i wierzchołek
3
qazwsx:
∫(e
x
2
)/x
9
michau:
Pomocy, z moich działan nic sensownego nie wychodzi, nie wiem jak to policzyć Obliczyć długość łuku krzywej
1
Wsza:
Zad1. 1
2
Cinek:
najdz macierze odwrotne do macierzy > det{0 5,0 1} jest to macierz 2x2 mam nadzieje dobrze to zobrazowałem
0
grupy:
1. Niech R bedzie pierscieniem przemiennym z 1 oraz x,y∊R. Udowodnic, ze jesli xy∊R*, to x∊R*.
2
Paker:
2n+3
lim=(
)
5
n (nawias do potęgi 5n, średnio to tam widać)
2n−2
n→
∞
0
Studentka:
⎧
αx
α−1
gdy x∊(0,1)
Zmienna losowa X ma gęstość f(x) =
⎩
0 w p.p.
Oblicz Var(X), E(1−X)
2
, P(X>1/2)
1
Karolcia:
Zmienne losowe X, Y są niezależne i mają rozkład geometryczny z parametrem p. 0 < p < 1. Znajdź P(X−Y=−1)
1
filip:
Dwóch informatyków pracując razem są w stanie wykonać pracę w ciągu 6 godzin. Gdyby i z nich pracował 2 godziny a następnie na 5 godzin przejął by pracę drugi z nich to wykonaliby połowę
13
Koral:
dana jest funkcja g(x) = 2
x
− 4 Naszkicuj wykres f(x) = g(x)
3
Jakub:
Jaki jest wynik takiego zapisu (a=b lub a=−b) i a różne od −b Chodzi mi o to, czy jako że a=−b i a rózne od −b się zniosą jako sprzecznosći czy zostanie a=b
1
Wojtke:
Oblicz całkę nieoznaczoną ∫
x
1+x
2
dx Próbowałem sam ale wyszło mi kompletnie co innego niż jak robił wykładowca.
3
Zsunaj:
Wyznacz ekstrema funkcji:
2
katarinka:
Sprawdzić czy przekształcenie jest liniowe: a) L: R
2
→R
2
; [x,y]→[x+y, xy]
6
Black:
witam. mam całkę: ∫e
x
sinx dx
1
grupy:
1. Czy dany element jest odwracalny w danym pierscieniu. Jesli tak, to znalezc element
9
kox:
dany jest wielomian wielomian W(x)=x
3
−2px
2
+(p+8)x−2p p − parametr bedacy liczba pierwsza Dla jakiej liczby p W(x) ma co najmniej jeden bedacy liczbą pierwszą. Dla wyznaczonej wartości p
6
help me please:
log
2
3
1
Adrian:
Czy jest jakaś sprawdzona metoda obliczania funkcji dwóch zmiennych? Albo pochodnych cząstkowych
1
Marta:
Jak odróżnić całkowanie przez części od całkowania przez podstawienie? Jak odróżnić kiedy użyć której metody
17
Jasiu :
Punkty A = (−1, −2), B = (2, 1) oraz C = (−4, −3) są wierzchołkami trójkąta ABC. Obliczyć pole tego trójkąta.
6
grupy:
Mamy pierscien przemienny z 1 oraz a, b∊R.
3
Besi:
Mam problem ze zrobieniem dwóch zadań. Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić proces ich rozwiązania?
16
kox:
Dla jakiej wartości parametru m równanie: −1/4x4−(m2−m)x2−m4+1=0 ma 4 różne rozwiązania.
2
Sylwia:
Czy może mi ktoś wyliczyć pochodną z:
5
Wojt:
Zbadaj parztstość funkcji f(x)=x
3
cosx
3
Dominik:
Czy
√
−3
jest równy −
√
3
6
granica:
:::rysunek::: Cześć, proszę o sprawdzenie, które z rozwiązań dla poniższego zadania jest prawidłowe (o ile
1
kar:
Udowodnij następujące prawa rachunku zbiorów:
0
kar:
Zapisz w rachunku predykatów następujące rozumowania i dowolna metoda (wprost lub nie wprost) sprawdź czy są one poprawne.
0
karoten:
Zapisz poniższe rozumowania za pomocą symboliki logicznej i udowodnij stosując reguły wnioskowania (wprost lub nie wprost), ze to rozumowanie jest poprawne.