et | |
→ ∞ gdy t → ∞ | |
t |
et | |
→ 0 gdy t → −∞ | |
t |
et | ||
A czy nie powinniśmy zbadać | gdy t→0? | |
t |
1 | ||
funkcje f(x) = x oraz f(x) = | mają różne granice. | |
x |
et | ||
Nadal nie rozumiem dlaczego możemy wywnioskować, że skoro | dąży do ∞ i 0 odpowiednio w | |
t |
e1/x | |
1/x |
1 | e1/x | |||
Gdy x → 0+ to | → ∞, więc | → ∞ | ||
x | 1/x |
1 | e1/x | |||
Natomiast jeśli x → 0− to | → −∞, więc | → 0 | ||
x | 1/x |
en | ||
f(an)= | →+∞ dla n→+∞ | |
n |
−e−n | ||
f(bn)= | →0 dla n→+∞ | |
n |
∞ | ||
x→0+ to mamy [ | ] | |
∞ |
0 | ||
x→0− to mamy [ | ] | |
∞ |
en | ||
a to że limn→∞ | =+∞ to powszechnie znany fakt który można na wiele sposobów | |
n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |