Logika i relacje
Besi: Mam problem ze zrobieniem dwóch zadań. Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić proces ich
rozwiązania?
1. Dana jest relacja r = {(X,Y) : X∊P(Y)} określona w zbiorze A = {
{3},{2,4,3},{2,4,6,3},{2,4,6,8,9} }. W jaki sposób relacja porządkuje zbiór X?
2. Dana jest relacja r = {(X,Y) : Y⊆X} określona w zbiorze A = {
{2},{2,4},{2,4,6},{2,4,6,8},{2,4,6,8,9} }. Jaki jest najmniejszy element w (A,r)?
14 sty 12:26
Pytający:
1.
Para (X,Y)∊A
2 należy do relacji r, o ile X jest podzbiorem Y.
Znaczy relacja jest zwrotna, bo każdy zbiór jest swoim podzbiorem. // (X,X)∊r
Podobnie relacja jest przechodnia, bo jeśli X jest podzbiorem Y i Y jest podzbiorem Z, to X
jest podzbiorem Z. // (X,Y)∊r ∧(Y,Z)∊r ⇒ (X,Z)∊r
Podobnie jest antysymetryczna, bo dla dwóch różnych zbiorów X, Y nie może jednocześnie
zachodzić (X,Y)∊r i (Y,X)∊r.
Relacja jednak nie jest spójna, bo np. ({3},{2,4,6,8,9})∉r ∧ ({2,4,6,8,9}, {3})∉r.
Znaczy ta relacja to porządek częściowy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Praporz%C4%85dek
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%99%C5%9Bciowy_porz%C4%85dek
https://pl.wikipedia.org/wiki/Porz%C4%85dek_liniowy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dobry_porz%C4%85dek
2.
Zostawiam Tobie.
14 sty 14:13
Besi: Dziękuję za wyjaśnienie

2. Wyszło mi, że najmniejszym elementem jest {2,4,6,8,9}. Dobrze?
14 sty 18:17
Pytający:
Proszę bardzo i tak, dobrze.
14 sty 18:58