Prosiłbym o pomoc w wyznaczeniu punktu przegięcia :)
Kacper: Wyznacz punkty przegięcia f(x)=x*e−x
14 sty 21:09
ford:
f'(x) = (x*e−x)' = 1*e−x + x * (−e−x) = e−x−x*e−x = e−x(1−x)
f''(x) = (e−x*(1−x))' = −e−x*(1−x) + e−x*(−1) = −e−x + x*e−x − e−x =
e−x(x−2)
f''(x) = 0 ⇔ e−x(x−2) = 0 ⇔ x−2 = 0 ⇒ x=2 − punkt przegięcia
14 sty 21:43
Kacper: Dziękuję bardzo
14 sty 21:44
studentka: wynik dobry ale rozwiązanie złe
15 sty 14:53
Jerzy:
A co jest złe w tym rozwiązaniu ?
15 sty 14:59
studentka: To, że f''(x1) = 0 nie oznacza, że x1 jest punktem przegięcia. Należy jeszcze sprawdzić czy w
tym punkcie f(x) zmienia wypukłość, tj. z wklęsłej na wypukłą albo z wypukłej na wklęsłą
15 sty 15:09
Jerzy:
To raczej "niekompletne" , a nie "złe". Należało dopisać,że druga pochodna zmienia znak
w punkcie x = 2 , co jest warunkiem wystarczajacym.
15 sty 15:16