Liniowa niezależność
Maciej: Zbadaj liniową niezależność zbiorów w C(R):
1) A = (1,sinx,cosx)
2) B = (1,sinx,sin2x)
Pomocy D:
14 sty 19:51
iteRacj@:
1/ w R A*1+B*sin(x)+C*cos(x)=0
dla x=0
A*1+B*sin(0)+C*cos(0)=0
A*1+B*0+C*1=0 A+C=0
dla x=π
A*1+B*sin(π)+C*cos(π)=0
A*1+B*0+C*(−1)=0 A−C=0
dla x=2π
A*1+B*sin(2π)+C*cos(2π)=0
A*1+B*1+C*0=0 A+B=0
stąd wynika
A=B=C=0 zbiory liniowo niezależne w R
czy to jest poprawne rozumowanie?
14 sty 21:04
ABC:
z pewnymi komentarzami byłoby lepsze i bym napisał wektory zamiast zbiory i C(R) zamiast R ,
ale ok
14 sty 21:09
iteRacj@:
dzięki
14 sty 21:12
Maciej: Dziękuję :3
14 sty 21:36