wyrażenia algebraiczne zakres podstawowy
Miniglef: Wiedząc, że całkowita a nie dzieli się przez 3, znajdź resztę z dzielenia kwadratu liczby a
przez 3.
14 sty 23:28
wredulus_pospolitus:
a = 3x + 1
lub
a = 3x + 2
a2 = (3x+1)2 = 9x2 + 6x + 1 −> reszta 1
a2 = (3x+2)2 = 9x2 + 6x + 4 = 9x2 + 6x + 3 + 1 −> reszta 1
14 sty 23:36
wredulus_pospolitus:
to było 'mało sprytne' rozwiązanie

Sprytne to było podniesienie do kwadratu samej reszty
14 sty 23:36
Miniglef: ale co masz na myśli?
14 sty 23:44
Eta:
1
2= 1 reszta 1
2
2=4 = 3+1 reszta 1
15 sty 00:25